Nordic Hydrogen Route on Gasgrid Finlandin ja Nordion Energin yhteinen hanke , joka vauhdittaa vetytalouden luomista rakentamalla rajat ylittävän vetyinfrastruktuurin ja avaamalla avoimen vetymarkkinan Perämeren alueelle vuoteen 2030 mennessä . Nordic Hydrogen Routen tavoitteena on edistää hiilestä irtautumista , tukea alueellista vihreää teollistumista , talouden kehitystä ja Euroopan energiaomavaraisuutta . Yhtiöiden tavoitteena on rakentaa putkiverkosto , joka kuljettaa ja varastoi energiaa tehokkaasti tuottajilta kuluttajille varmistaen pääsyn avoimelle , luotettavalle ja turvalliselle vetymarkkinalle .
European Hydrogen Backbone -ryhmä koostuu 31 eurooppalaisesta kaasuinfrastruktuuriyrityksestä . Ryhmä työskentelee yhdessä edistääkseen rajat ylittävän , yleiseurooppalaisen vedynsiirtoinfrastruktuurin , vetymarkkinan ja eurooppalaisen energian toimitusvarmuuden kehittämiseksi sekä ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi .
Nordion Energi on energiainfrastruktuuriin erikoistunut yhtiö , joka haluaa olla mukana edistämässä siirtymistä sataprosenttisesti vihreään energiaan . Nordion Energi on Ruotsin kaasun siirtoverkko-operaattori ; se omistaa ja ylläpitää maan suurinta kaasunjakeluverkkoa ja sillä on myös sähköverkkotoimintaa . Nordion Energi varmistaa asiakkaiden , kuten teollisuuden , kuntien , sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitosten , kotitalouksien , jakeluasemien ja ravintoloiden energiansaannin turvallisella ja kestävällä tavalla .
Gasgrid Finland Oy on valtionyhtiö , joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa . Yhtiö tarjoaa asiakkailleen turvallista , luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa . Gasgrid kehittää aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaansa , palveluitaan ja kaasumarkkinoita edistääkseen tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää .
KUVA : NORDION ENERGI
Nordion Energin toimitusjohtaja Hans Kreisel muistuttaa , että vetytalouden luomisessa olennaista on myös se , miten ja missä tuote kaupataan .
taisena . Tärkeät vedynsiirtoreitit kehittyisivät jo vuoteen 2030 mennessä vastaamaan vedyn kasvavaan kysyntään , luomaan eurooppalaista vetymarkkinaa sekä parantamaan Euroopan energiaturvallisuutta .
Pohjoismaat ja baltit samassa leirissä Olli Sipilän mukaan Suomen näkökulmasta paikallisen vetypohjaisen teollisuuden mahdollistamiseksi tärkeintä on Pohjoismaiden ja Baltian alueella visiossa kehittyvä vedyn siirtoverkko .
” Tämä mahdollistaa tuulivoiman kysynnän kasvua , huoltovarmuuden lisäämistä ja Itämeren alueen teollisuuden siirtymistä hiilineutraaleihin ratkaisuihin . Tämä käytävä voisi myös kytkeä alueen eurooppalaiseen vetymarkkinaan luoden Suomesta houkuttelevan investointiympäristön ”, toteaa Sipilä .
Hyödynnä vanhaa , rakenna uutta Visioitu noin 52 000 kilometrin pituinen vetyverkko perustuisi olemassa olevan kaasuinfrastruktuurin hyödyntämiseen sekä uuden infrastruktuurin rakentamiseen . Siirtoinfrastruktuurista 60 % olisi vedylle sopivaksi muokattua maakaasuverkkoa ja 40 % verkosta olisi uutta putkistoa , joka mahdollistaisi uusien Euroopan energiahubien syntymisen alueille , joilla nykyinen kaasunsiirtoverkosto on pieni , mutta vedyn odotettu kysyntä ja tarjonta suurta .
” European Hydrogen Backbonen visioima vetyverkko on merkittävä mahdollisuus Pohjoismaiden ja Baltian alueelle ,” uskoo Sipilä .
” Alueen merkittävät uusiutuvan energian resurssit voivat edistää uuden paikallisen , vetyyn perustuvan teollisuuden syntyä , luoda kestävää kasvua ja palvella Euroopan energiaomavaraisuutta ”, hän toteaa . n
3 / 2022 enertec 21