enertec 3/2022 | Page 19

Gasgrid Finland ja Nordion Energi julkistivat huhtikuussa 2022 Nordic Hydrogen Route -hankkeen, jonka tavoitteena on edistää hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamista , tukea alueellista vihreää teollistumista , taloudellista kehitystä ja Euroopan energiaomavaraisuutta . Kuningasajatuksena on kehittää rajat ylittävä vetyinfrastruktuuri ja avoin vetymarkkina Perämeren alueelle vuoteen 2030 mennessä .
YHTIÖIDEN MUKAAN Nordic Hydrogen Route nopeuttaa vetytalouden luomista ja uusia investointeja Euroopan energiasiirtymän tukemiseksi ja lisää vihreän sekä kilpailu kykyisen kotimaisen energian saatavuutta . Yhtiöiden tavoitteena on rakentaa putkiverkosto , joka kuljettaa tehokkaasti energiaa tuottajilta kuluttajille varmistaen pääsyn avoimelle , luotettavalle ja turvalliselle vetymarkkinalle .
Gasgrid Finlandin toimitusjohtaja Olli Sipilän mukaanyhtiöillä on 20 vuoden kokemus näistä teemoista ja nyt todellinen sauma rakentaa hiilineutraalia pohjolaa .
” Vihreä siirtymä ei tapahdu itsestään , vaan meillä on iso vastuu tukea sitä . Infrastruktuuri on avain tässä muutoksessa ja se yhdistää meidät myös eurooppalaiseen järjestelmään ”, hän toteaa .
Pohjoista vetovoimaa Kunnianhimoisessa hankkeessa integroitu energiainfrastruktuuri yhdistää koko Perämeren alueen toimijat vedyn ja sähköisten polttoaineiden tuottajista teräksenvalmistajiin , jotka ovat innokkaita luomaan uusia arvoketjuja ja tuotteita sekä irtautumaan fossiilista polttoaineista . Lopullista konseptia kehitetään yhdessä arvoketjun sidosryhmien kanssa .
” Perämeren alueella on potentiaalia globaaliksi magneetiksi , joka vetää puoleensa teollisuutta ”, Sipilä linjaa .
Sipilän mukaan alueellisen talouskasvun ja uusien teollisuusinvestointien lisäksi Nordic Hydrogen Route edistää merkittävästi Suomen ja Ruotsin kunnianhimoisia hiilineutraaliustavoitteita .
” Nordic Hydrogen Routen avulla Suomesta ja Ruotsista tulisi myös ilma- ja meriliikenteen puhtaiden vaihtoehtoisten polttoaineiden johtavia tuottajia , kun vetyä kuljetettaisiin uusille tuotantolaitoksille ”, visioi Sipilä .
Ankkurina Perämeren tuulivoima Vedyllä on nyt nostetta . Vedyn alueellisen kysynnän arvioidaan ylittävän 30 terawattituntia vuoteen 2030 mennessä ja olevan noin 65 terawattituntia vuoteen 2050 mennessä . Suuri osa tästä vedystä on tarkoitus tuottaa käyttämällä Perämeren alueen runsasta maa- ja merituulikapasiteettia . Tuotanto mah­
3 / 2022 enertec 19