KUVA : FINGRID OYJ
Mikko Heikkilä , Strategisen verkkosuunnittelun yksikön päällikkö Fingrid Oyj : stä sanoo , että tulevaisuudessa sähkön hinta vaihtelee entistä rajummin . Toivottavasti emme kuitenkaan näe äärihintoja usein .
TILASTOKESKUKSEN 17.4.2024 julkaisemien vuoden 2023 ennakkotietojen mukaan Suomen sähköidentiteetti kehittyy erinomaisesti : Suomi tuottaa vuodessa likimain sen minkä kuluttaa , keskimääräinen kotimainen sähkön tuotanto on suurempaa kuin koskaan , sähkön nettotuonnin osuus on kaikkien aikojen alhaisin , vain kaksi prosenttia kulutuksesta , ja päästötön sähkön tuotanto kattaa kulutuksesta historiallisen suuren osan , 92 prosenttia .
Suomen sähköntuotanto näyttää kehittyvän oikeansuuntaisesti kulutuksen tarpeiden ja hiilineutraalisuustavoitteiden kanssa . Toimintaympäristön yllättävät muutokset ja poikkeusilmiöt tuovat kuitenkin suuria haasteita sähkön riittävyyteen .
Talveen 2023 – 2024 oli varauduttu maakaasun osalta , mutta poikkeuksellisen pitkä kylmä jakso tammikuun alussa yllätti . Lämmitystarve ja sähkön keskikulutus ponnahtivat historiallisiin huippulukemiin , ja kun samaan aikaan perinteistä lämpövoimaa oli vikaantuneena lähes Olkiluoto 3 : n verran , sähkön hinnat kohosivat ennätystasolle .
Tammikuun 2024 poikkeustilanteen tasapainottivat lopulta tuulivoima , jota saatiin selkeästi enemmän kuin huippupakkasilla yleensä oletetaan , ja sähkön käyttäjien joustot .
” Tulevaisuudessa sähkön hinta vaihtelee entistä rajummin . Toivottavasti emme kuitenkaan näe äärihintoja usein ”, Heikkilä toteaa .
Rajumpia hintavaihteluita odotettavissa Fingridin strategisen verkkosuunnittelun yksikön päällikön Mikko Heikkilän mukaan Suomen energiamarkkina on selvinnyt melko hyvin energiakriisistä ja Venäjän Ukrainassa aloittamasta sodasta huolimatta . Sodan ensimmäisenä syksynä energian hinta kohosi varsin korkeaksi , mutta tuontimaakaasu , leuto sää ja sekä kotitalouksien että teollisuuden osallistuminen sähkönsäästötalkoisiin takasivat energian riittävyyden .
Maatuulivoima Suomen kilpailuvalttina Edullinen vihreä sähköntuotanto on Suomen kilpailuvaltti muuhun Eurooppaan nähden . Vakuuttamalla kiinnostuneet tuotantokapasiteetin riittävyydestä myös tulevaisuudessa Suomi voi houkutella teollisia investointeja . Kapasiteetin kasvu on kuitenkin riippuvainen siitä , että investointeja tulee ja kysyntää syntyy .
” Maatulivoiman hyväksyttävyys ja Suomen kyky rakentaa sitä ovat Fingridin näkemyksen mukaan Suomen kilpailukyvyn
18 enertec 2 / 2024