KUVA : STENA RECYCLING OY
Akun kennotyypillä ei Korkolan mukaan ole juuri merkitystä akkuja kierrätettäessä .
” Tulevaisuudessa kierrätykseen saattaa tulla nykymuotoisten sähköautoakkujen lisäksi paljon suurempiakin akkukokonaisuuksia , joiden koko ehkä vastaa auton alustan pintaalaa ja ovat osa auton rakennetta . Tällaisista voi hyvinkin tulla uusia haasteita kierrätyksen kannalta .”
Stenan ajatuksena on keskittyä sähköakkujen mekaaniseen kierrätykseen .
” Kaikki vastaanotetut akut esikäsitellään . Niistä puretaan jännitteet ja kaapelit , minkä lisäksi akut tarkastetaan ja luokitellaan kunnon mukaan .”
” Halmstadin laitoksella akut murskataan hapettomassa tilassa . Rauta , kupari , alumiini , muovit ja muut helposti kierrätettävät materiaalit erotellaan , minkä jälkeen jäljelle jää niin sanottu musta massa . Se kuljetetaan muualle jatkokäsittelyä varten .”
Mustassa massassa on tyypillisesti mukana esimerkiksi erilaisia harvinaisia maametalleja – kuten kobolttia ja litiumia – joille on kysyntää uusien akkujen valmistuksessa . Stenan yhteistyökumppanit ottavat niitä talteen hydrometallurgisen prosessin avulla .
Lisälaitoksia suunnitteilla Suomessa sähköautot ovat vasta alkamassa yleistyä , joten kierrätykseen tulee vasta suhteellisen pieni määrä sähköakkuja – nekin pääasiassa vaurioituneista autoista . Korkolan mukaan akkuja päätyy keräyspisteisiin selvästi enemmän vaikkapa Norjassa .
” Stena-konsernin tarkoituksena on tulevaisuudessa laajentaa toimintaa rakentamalla toinen Halmstadin laitosta vastaava kierrätyslaitos Eurooppaan , mutta Ruotsin ulkopuolelle . Tätä nykyä konsernilla on akkujen kierrätystä kahdeksassa Euroopan maassa ”, Korkola mainitsee .
KUVA : STENA RECYCLING OY
” Tulevan kakkoslaitoksen sijoituspaikasta ei vielä ole tehty lopullista päätöstä . Laitos olisi hyvä rakentaa sellaiselle seudulle , mihin on keskittynyt paljon sähköakkuja valmistavaa teollisuutta .”
Joissakin erikoistapauksissa sähköakkuja on ehkä mahdollista kierrättää sellaisinaan , ellei uudessa käyttötarkoituksessa ole haittaa vanhan akun alentuneesta varauskyvystä . Energian varastointi voi olla yksi vaihtoehto .
” Se kuitenkin vaatii vielä paljon työtä , koska kierrätykseen päätyy monentyyppisiä ja eri-ikäisiä akkuja . Ongelmaksi nousee erityisesti turvallisuus . Akkujen huolimaton varastointi ja uudelleenkäyttö on jo aiheuttanut vaaratilanteita ulkomailla . Vaarallisen jätteen käsittely edellyttää aina ympäristölupaa ”, muistuttaa Korkola .
Lähivuosina akkujen kierrätystä ja uudelleenkäyttöä saattaa helpottaa EU : n uusi asetus , joka edellyttää akkujen elinkaaren seuraamista .
2 / 2023 enertec 37