neeseen järjestelmään kuuluu nykyisin erottamattomasti myös kyberturvallisuuden taso .
” Yrityksissä on osattava luoda sisäiset turvallisuuskäytännöt ohjaamaan omien ihmisten käyttäytymistä . Seuraava turvallisuuden taso ovat yrityksen valmistamat älylaitteet , jotka puolestaan asennetaan osaksi isompaa toimituskokonaisuutta , kuten voimalaitosta . Kyberturvallisuus on pystyttävä varmistamaan kaikilla tasoilla ”, Berg sanoo .
Berg kehottaa yrityksiä hyödyntämään tutkijoita ja tutkimustietoa turvallisuuden kehittämisessä . Tällä hetkellä REDISET-projektissa kommunikoidaan eri rajapinnoissa ja
tavoitteena on tunnistaa , mitä turvallisuustasoja tutkimukseen tarvitaan mukaan .
” Aukotonta järjestelmää on mahdotonta luoda . Tärkeintä onkin resilienssi eli kyky palauttaa toiminnot mahdollisimman nopeasti . Tutkimuksemme tuottaa arvokasta tietoa oikeiden päätösten tekemiseen ”, Berg toteaa . n
REDISET-tutkimusprojektin ensimmäiset REDISET GO -podcastit on jo julkaistu Spotifyssa ja lisää tulee pian . Jaksoissa haastatellaan projektin sisäisiä ja teemaan liittyviä asiantuntijoita .
ILMOITUS
TURVALLISUUSKULTTUURIN VERKKOKYSELY NOSTAA ESIIN KEHITYSMAHDOLLISUUDET
Kartoita turvallisuusriskit verkkokyselyllä
TEKSTI : MERJA MAUKONEN
Toimiva turvallisuuskulttuuri parantaa työhyvinvointia , tehokkuutta ja työn laatua . Kiwa Inspectan tarjoamalla turvallisuuskulttuurin verkkokyselyllä voidaan kartoittaa organisaation turvallisuuskulttuurin nykytilaa . Kyselyn tuloksiin perustuvien toimenpideehdotusten pohjalta turvallisuuskulttuuria voidaan kehittää suunnitelmallisesti .
” KUN TURVALLISUUSKULTTUURI on kunnossa , toimintaa kehitetään ennakoivasti ja jokainen työntekijä toimii turvallisuutta edistävällä tavalla . Turvallisuuskulttuuria kehittäessä on tärkeää , että johto , esihenkilöt ja henkilöstö sitoutuvat yhteisiin tavoitteisiin ”, sanoo Kiwan liiketoimintapäällikkö Erkki Mäkelä .
Toimiva turvallisuuskulttuuri luo pohjan kaikkien turvallisuutta parantavien toimenpiteiden onnistumiselle . Jotta kulttuuria ja turvallisuutta voidaan kehittää haluttuun suuntaan , on tunnettava työpaikan turvallisuuskulttuurin nykytila .
Maailman suurimpiin testaus- , tarkastus- ja sertifiointialan toimijoihin lukeutuva Kiwa on kehittänyt turvallisuuskulttuurin nykytilan selvittämiseen verkossa tehtävän turvallisuuskulttuurikyselyn .
Verkkokysely on nopea ja ketterä keino selvittää , henkilöstön asenteet sekä miten henkilöstö toimii arjessa . Kyselyyn vastataan anonyymisti , mikä madaltaa osallistumiskynnystä . Verkkokyselyyn voi tutustua maksuttomassa etäesittelyssä .
Kehitä turvallisuutta asiantuntijoiden tuella Kyselyssä pureudutaan turvallisuuskulttuurin eri osa-alueisiin huolellisesti laadittujen kysymysten avulla . Kiwan asiantuntijat analysoivat tulokset , ja yritys saa raportin käyttöönsä jo kolmessa viikossa kyselyn aloittamisesta .
” Laskemme vastausten pohjalta osa-aluekohtaiset keskiarvot ja analysoimme vastaukset kysymyskohtaisesti . Tuloksia voi myös vertailla osastojen tai toimipisteiden välillä . Annamme tulosten perusteella konkreettisia ja kohdennettuja toimenpide-ehdotuksia turvallisuuskulttuurin parantamiseksi ”, Mäkelä kertoo .
Yrityksen ei tarvitse jäädä yksin tulosten raportoinnin jälkeen . Kiwa on vahva yhteistyökumppani , joka tarjoaa kehitystoimenpide-ehdotusten lisäksi koulutusta ja muita palveluja , joiden avulla yrityksen turvallisuuskulttuuria voidaan kehittää .
” Turvallisuuskulttuuriin panostaminen kannattaa , sillä yhteistyökumppanit ja loppuasiakkaat ovat kiinnostuneita vastuullisista ja turvallisista kumppaneista . Turvallisuuskulttuuria kehittämällä yritys on houkutteleva yhteistyökumppani , palveluntarjoaja ja työnantaja ”, Mäkelä sanoo . n
Lue lisää turvallisuuskulttuurin mittaamisesta osoitteessa : kiwaimpact . com
20 enertec 2 / 2023