enertec 2/2023 | Page 18

VENÄJÄN UKRAINAAN kohdistaman hyökkäyssodan kanssa samaan aikaan Pohjoismaissa käynnistyi mielenkiintoinen Resilient Digital Sustainable Energy Transition -hanke ( REDISET ), jossa luodaan monitieteellisen tutkimuksen avulla ymmärrystä kantaverkkoyhtiöiden ja muiden energiaverkon toimijoiden avuksi .
Aiemmin Enertec-lehden numerossa 1 / 2022 esitellyssä REDISET-projektissa tutkitaan järjestelmien järjestelmä -mallin avulla riippuvaisuuksia Suomen , Ruotsin ja Norjan välisessä sähköjärjestelmässä . Järjestelmä on osoittautunut yllättävän haavoittuvaksi : digitalisaation seurauksena sähköjärjestelmän haavoittuvuudesta on tullut kansallisen tason haavoittuvuus ja kyberhäiriötilanteiden vaikutukset voivat olla hyvinkin suuret .
Eri toimijoiden yhä tiiviimpi yhteistyö on välttämätöntä , ja REDISET-tutkimus tuottaa työkaluja päätöksenteon tueksi . Nyt käynnissä on kolmas tutkimusvaihe .
Uudenlainen näkökulma herättää suurta kiinnostusta REDISET-projektin ensimmäisiin tehtäviin kuului asiantuntijoiden rekrytointi . Muuttunut turvallisuus- ja energiatilanne teki sen kuitenkin haastavaksi : projektipartnerit , erityisesti sähköyhtiöt ovat olleet kovin kiireisiä päivänpolttavien asioiden kanssa ja toisaalta dataa käsittelevien roolien sekä käyttöoikeuksien määrittely on vienyt projektin osapuolilta odotettua enemmän aikaa .
Ajankohtaisista kriiseistä on ollut tutkimushankkeelle myös hyötyä : REDISET-tutkimuksen projektipäällikkönä Vaasan yliopiston VEBIC-tutkimus- ja innovaatioalustassa toimiva tutkijatohtori Petra Berg kertoo kiinnostuksen hanketta kohtaan olevan suurta . Projektiryhmän jäsenille on muun muassa sadellut puhujakutsuja ja mahdollisuuksia verkostoitua kansainvälisten kyber turvallisuustoimijoiden kanssa .
Ajankohtaisuuden ohella projektissa kiinnostaa uudenlainen näkökulma : kyberturvallisuutta mallinnetaan systeemitasolla ja lisäksi otetaan vahvasti mukaan sosiokulttuurinen taso . Sosiokulttuurisen mallin työstämisestä vastaa Bergin vetämä tiimi .
Perinteiset mallinnukset eivät riitä tulevaisuuden ymmärtämiseen Kevättalvella 2022 alkaneessa projektissa on valmistunut kaksi tutkimuspakettia . Ensimmäisessä perustettiin kotisivut ( www . kth . se / rediset ), muodostettiin työskentelytavat ja käynnistettiin tutkimuskonsortion toiminta .
Varsinainen tutkimustyö alkoi toisessa tutkimusvaiheessa , josta vastasi Tukholman Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun ( KTH ) tiimi sähkövoiman ja energiajärjestelmien professorin Sonja Berlijnin johdolla . Tiimi arvioi kirjallisuuskatsauksen avulla käytössä olevia kyberturvallisuuden tasojen mallinnustapoja ja totesi ne riittämättömiksi REDISET-projektin tarpeisiin .
” Tietotekniseen ja sähkötekniseen näkökulmaan keskittyvät perinteiset materiaalit näkevät ihmisen ja yhteiskunnan staattisina ja vakio tavalla reagoivina . Me sen sijaan korostamme järjestelmän ja ympäristön sekä ihmisen ja yhteiskunnan välistä jatkuvaa vuorovaikutusta ”, Berg sanoo .
Järjestelmien järjestelmä -malli kuvaa riskit Toisessa tutkimuspaketissa oli tarpeen luoda alustava tutkimusmalli . Koko tutkimusryhmän tapaamisessa eri tutkimusalueiden osaamisista puserrettiin kasaan yksi yhteinen tutkimusnäkökulma , johon valittiin mukaan seitsemän tutkimusaluetta .
Näkökulman mukaisesti rakennettiin tutkimuksen ensimmäinen konkreettinen tuotos , seitsemänosainen järjestelmien järjestelmä . Mallin avulla voidaan luoda ymmärrys eri osa- alueiden toteutumisesta ja mittaamisesta kybertulvallisuuden kentässä .
Parhaillaan aktiivisesta kolmannesta tutkimuspaketista vastaa Norjan puolustusvoimien tutkimuslaitoksen ( FFI ) asiantuntijatiimi vanhempi tutkija Karina Barnholt Klepperin johdolla . Tavoitteena on luoda riskitekijöiden pisteytysmalli , joka mahdollistaa eri tutkimusalueiden analysoinnin yhdessä kokonaisuudessa sekä kompleksisista järjestelmistä muodostuvan järjestelmän suurimpien uhkien ja riippuvuuksien tunnistamisen .

Yrityksissä on osattava luoda sisäiset turvallisuuskäytännöt ohjaamaan omien ihmisten käyttäytymistä .
Vaasan Yliopiston VEBIC vastuussa neljännestä tutkimuspaketista Vaasan yliopiston tiimi siirtyy vetovastuuseen REDISET-tutkimusprojektin neljännessä vaiheessa , joka käynnistyy vuodenvaihteen tienoilla . Bergin johtamassa tiimissä on monitieteistä osaamista : Sähkötekniikan apulaisprofessori Mazaher Karimi tuo tutkimukseen laajan sähköjärjestelmä- ja sähköteknologiaosaamisen . Tietoteknisten järjestelmien ja kyberturvallisuustutkimuksen kokenut asiantuntija , projektitutkija Bahaa Eltahawy vastaa älyteknologia- ja systeeminäkökulmasta . Kuluttajakäyttäytymiseen ja yritysten toimintaan erikoistuneet Berg ja tutkija Linda Turtola puolestaan keskittyvät sosiaalisten vaikutusten analysointiin .
Neljännessä vaiheessa on tavoitteena tuottaa tutkimustiedon pohjalta sosiaalisen manipuloinnin keinoja ja niiden tunnistamista edesauttava ohjeistus sekä konkreettinen tarkastuslista avuksi päätöksentekijöille . Tarkastuslista palvelee niin julkisen kuin yrityssektorinkin päättäjiä ja myös muita , joilla on tarve muodostaa nopeasti systeemitason ymmärrys energia- ja kyberturvajärjestelmistä .
18 enertec 2 / 2023