FORTUM TUTKII BIOMASSAN TEHOKKAAMPAA KÄYTTÖÄ UUDESSA YHTEISYRITYKSESSÄ INTIASSA
VÄITÖS ENERGIATEKNIIKAN ALALTA: VÄHÄPÄÄSTÖISET ENERGIARATKAISUT OTETTAVA OSAKSI ALUESUUNNITTELUA
UUTIS VIRTAA
Palstalla yhteistyökumppanimme kertovat toiminnastaan.
FORTUM TUTKII BIOMASSAN TEHOKKAAMPAA KÄYTTÖÄ UUDESSA YHTEISYRITYKSESSÄ INTIASSA
Fortum etenee Bio2x-ohjelmassaan perustamalla Numaligarh Refinery Limitedin( NRL) ja Chempoliksen kanssa yhteisyrityksen biojalostamon rakentamiseksi ja käyttämiseksi Intian Assamissa. Fortum investoi hankkeeseen 13,5 miljoonaa euroa, jolla Fortum saa 28 % osuuden yhteisyrityksestä.
Fortumille yhteisyritys on osa yhtiön Bio2x-tutkimusja kehitysohjelmaa, joka tähtää biomassan resurssitehokkaampaan käyttöön. Tavoitteena on löytää keinoja, joilla biomassan kaikki ainesosat voidaan erotella ja ottaa käyttöön.
” Bio2x-ohjelmassamme tutkimme uusia fraktiointiteknologiaan perustuvia liiketoimintamahdollisuuksia sekä prosessin lopputuotteita. Uskomme, että biomassasta voidaan tuottaa arvokkaita lopputuotteita, joilla voidaan korvata fossiilisia tai muuten vähemmän kestäviä raaka-aineita”, kertoo teknologiajohtaja Heli Antila Fortumilta.
Fortum tutkii parhaillaan useita eri fraktiointimenetelmiä. Lisäksi Fortumilla on käynnissä eri yhtiöiden kanssa yhteistyöprojekteja, joissa testataan eri menetelmien lopputuotteita.
Uusi biojalostamo perustuu Chempoliksen kehittämään formico-teknologiaan. Biojalostamon pääraaka-aineena käytetään bambua. Biojalostamon päätuote on bioetanoli, joka myydään NRL: lle, joka sekoittaa sen bensiiniin. Lisäksi biojalostamo tuottaa biokemikaaleja ja biohiiltä. Biohiiltä käytetään CHP-laitoksessa tuottamaan lämpöä ja sähköä biojalostamolle. Ylijäävä sähkö myydään NRL: n öljynjalostamolle, jossa se korvaa fossiilista sähköntuotantoa.
” Chempoliksen ratkaisu on yksi tutkimistamme fraktiointimenetelmistä. Olemme iloisia, että voimme tässä yhteisyrityksessä vihdoin saada menetelmälle kaupallista näyttöä ja edetä tällä tavalla Bio2x-ohjelmassamme”, sanoo Heli Antila. Hankkeella on selkeä rooli taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Sillä voi myös olla suuri positiivinen vaikutus paikallisiin yhteisöihin. Se tarjoaa työpaikkoja tuhansille ihmisille ja auttaa pitkällä aikavälillä paikallisia yhteisöjä tulemaan omavaraisiksi parantaen heidän elinolosuhteitaan.
Fortum on Chempoliksen suurin omistaja omistaen 34 % yhtiön osakkeista. n
Lisätietoja: www. fortum. fi
VÄITÖS ENERGIATEKNIIKAN ALALTA: VÄHÄPÄÄSTÖISET ENERGIARATKAISUT OTETTAVA OSAKSI ALUESUUNNITTELUA
VTT: N ERIKOISTUT-
KIJA ja diplomi-insinööri Mari Hukkalainen tutki väitöksessään alueiden energiaratkaisuja. Hän kehitti yhdessä tutkimustiimin kanssa energiatehokkaan aluesuunnittelun arviointityökalun, joka tuottaa vertailutietoja päätöksentekijöille. Paikalliset energiaratkaisut avaavat myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Monet energia- ja ympäristötavoitteet ohjaavat parantamaan energiatehokkuutta, vähentämään päästöjä ja lisäämään uusiutuvaa energiaa. Näitä seikkoja ratkaisevat työssään kaavoittajat ja kunnalliset päätöksentekijät tehdessään monia suunnitteluvalintoja ja päätöksiä, jotka vaikuttavat alueiden energiatehokkuuteen ja päästöihin merkittävästi.
Energiatehokasta aluesuunnittelua voidaan tukea tarkastelemalla alueen energian tarvetta ja vertailemalla energiajärjestelmävaihtoehtojen ympäristövaikutuksia. Tutkimuksessa kehitetty työkalu auttaa arvioimaan kokonaisvaltaisesti alueiden energiajärjestelmiä ja niiden ympäristövaikutuksia Suomessa. Sillä voidaan tarkastella aluesuunnittelun valintojen vaikutuksia alueen energiantarpeeseen ja vertailla eri energian-tuotantovaihtoehtojen kasvihuonekaasupäästöjä. Tulokset tuovat uusia vaihtoehtoja päätöksenteon tueksi. Hukkalainen tutki väitöksessään 14: n aluesuunnitelman energia-analyysit.
Uudenlaisista paikallisista energiaratkaisuista voi syntyä uutta liiketoimintaa. Hukkalainen kehitti väitöksessään myös kokoelman liiketoimintakonsepteja ja osakonsepteja, joita yhdistelemällä voidaan kehittää paikalliseen toimintaympäristöön, olosuhteisiin ja tarpeisiin sovitettuja liiketoimintamalleja alue-energiapalveluille. n
Väitöskirja: Vähäpäästöiset energiajärjestelmät energiatehokkailla alueilla – Kokonaisvaltainen energiasuunnittelu, energiaanalyysi ja liiketoimintamahdollisuudet.( Low emission energy systems in energy efficient districts – Holistic energy planning, analysis and business opportunities.)
Lisätietoja: www. vtt. fi
54 enertec 2 / 2018