Kuvassa vasemmalla puhdistamaton jäähdytyskenno ja oikealla puhdistettu .
ennestään käytössä oleva . Tätä virhettä on syytä välttää ; eri glykolit ja inhibiitit saattavat nimittäin sakkautua .
Glykoliliuos irrottaa epäpuhtauksia jäähdytysjärjestelmien lämmönsiirtopinnoilta . Epäpuhtaudet voivat tukkia muun muassa taajuusmuuttajien jäähdytyskennoja . Laitteistoissa on usein korroosiolle herkkää alumiinia , muovia sekä kumia . Kumiosien kautta laitteistoihin vuotaa ajan myötä happea , joka edelleen aiheuttaa korroosiota .
Vaikka järjestelmä ei näyttäisikään ulospäin mitään merkkejä ongelmista , aika korroosion alkamisesta vuotoihin voi olla yllättävän lyhyt . Seuraamalla nesteen kuntoa säännöllisesti voidaan häiriöt jäähdytystehossa kuitenkin estää .
Suurin riski on järjestelmien jäähdytysmoduulien rikkoutuminen korroosion vaikutuksesta . Rikkoutuneiden moduulien vaihtaminen uusiin on työläs toimenpide ja voi maksaa jopa kymmeniä tuhansia euroja .
Laitteiden kiertonesteen lämmönsiirto-ominaisuudet heikkenevät ihan luonnollisesti ajan myötä , jolloin myös lämmönsiirron tehokkuus laskee . Tämä puolestaan aiheuttaa laitteistojen lämpenemistä , joka edelleen voi aiheuttaa laitoksen alasajon .
Huoltosuunnitelma varmistaa korkean käytettävyyden Jokainen tuottamatta jäänyt kilowattitunti on tällöin pois sähkön myyjän kukkarosta . Eikä siinä vielä kaikki : pahimmassa tapauksessa esimerkiksi pitkäaikaisten sähkönosto- eli PPAsopimusten puitteissa myymättä jääneen sähkön lisäksi joudutaan hankkimaan sopimuksen velvoittama kapasiteetti muualta .
” Kaikki nämä jäähdytysjärjestelmän ongelmat ja kipukohdat ovat hoidettavissa ja ennaltaehkäistävissä hyvällä suunnittelulla . Käytämmehän autommekin yleensä määräaikaishuollossa , huoltosuunnitelman mukaisesti . Ja mieluiten vielä merkkihuollossa , jossa merkin ja mallin ominaisuudet ja auton historia tunnetaan . Vertaus sopii hyvin tuulivoimalan huoltoonkin – kun tunnemme yksittäisen tuulipuiston ja sen laitteiden vaa-
Ero puhtaan ja likaisen glykolinäytteen välillä on silmin havaittavissa .
timukset ja olosuhteet , pystymme ennakoimaan huoltotarpeet kussakin asiakaskohteessa ”, sanoo Nygren .
Kunnossapidon vastuut siirtyvät arvoketjussa Vastuu järjestelmien toimivuudesta painaa koko arvoketjussa ja siirtyy ketjun eri toimijoiden välillä . Turbiinivalmistaja , taajuusmuuttajan toimittaja , käyttö- ja kunnossapito-operaattori ja voimalan omistaja ovat kaikki samassa veneessä : Sopimukset , takuut ja vakuutukset velvoittavat kaikkia osapuolia hoitamaan kunnossapitotoimenpiteet suunnitelmallisesti .
” Siksi mekin vaadimme , että teknikkomme ovat suorittaneet tarvittavat kurssit ja koulutukset , ei pelkästään tuulivoimalaitosten ja järjestelmien standardien ja vaatimusten , vaan myös laitetoimittajien speksien mukaan . Olemme siis eräänlainen tuulivoimaloiden merkkihuoltaja , joka tuntee voimaloiden järjestelmät ja olosuhteet aina yksittäisiä turbiineja myöten .” Yksinkertaisimmillaan huoltopalvelut toimivat avaimet käteen -periaatteella, kirjaimellisesti .
” Asiakas luovuttaa meille tuulipuiston portin avaimet , sammutamme turbiinit , teemme tarvittavat puhdistustoimenpiteet , tyhjennämme lämmönsiirtimet vanhasta nesteestä , huuhte-
26 enertec 1 / 2024