enertec 1/2023 | Page 39

” Karkeasti arvioituna tällä hetkellä rakennettavissa voimaloissa käyttö- ja huoltokustannukset ovat lähes puolet kokonaiskustannuksista . Voimaloiden käyttöiän kasvaessa huoltokustannusten osuus kokonaispotista kasvaa ”, Mikkonen arvioi .
Rakenteilla olevien uusien voimaloiden käyttöikä on 30 – 35 vuotta . Kymmenen vuotta sitten rakennettujen voimaloiden suunniteltu käyttöikä on 20 vuotta , joten muutos käyttöiässä on merkittävä ja investointi tuottaa energiaa aiempaa pidemmän ajan .
” Tuulivoimaloiden korkeus on kasvanut teknologisen kehityksen myötä , joten tuulivoimala pääsee kovempaan tuuleen kiinni . Roottorien lavat ovat aiempaa pidemmät , joten energiaa saadaan kerättyä suuremmalta alueelta ja tuotantomäärät ovat siten kasvaneet . Myös voimaloiden kestävyyttä on parannettu ”, Mikkonen kertoo .
Tuotannon vaihteluita tasataan akustoilla Pääosa tuulivoimasta tuotetaan Pohjanmaan maakunnissa , kun taas kulutusta on etenkin Etelä-Suomessa . Tuulivoimaloiden tasaisempi sijoittuminen eri puolille Suomea tasaisi tuulisähkön tuotantoa , sillä tuuliolosuhteet vaihtelevat maan eri osissa . Näin kantaverkko kuormittuisi vähemmän .
Tuulivoiman tuotantoon ja siirtämiseen liittyy edelleen teknisiä haasteita . Tuulivoimalaa liitettäessä kantaverkkoon haasteita ilmenee siirtokapasiteetissa ja joustotarpeessa .
” Fingrid työskentelee tällä hetkellä asian eteen aktiivisesti . Kantaverkon siirtokapasiteetin vahvistamiseen kehitetään uusia teknisiä ratkaisuja , verkkoa vahvistetaan ja uusia verkko yhteyksiä rakennetaan ”, kertoo Mikkonen .
Kehittyneen akkuteknologian avulla voidaan tasapainottaa sähköjärjestelmää . Tällä hetkellä tuulipuistojen yhteyteen asennettuja akkuja käytetään nopeaan taajuussäätöön , eli akuista syötetään sähköä verkkoon silloin , kun verkon taajuus muutoin laskisi .
Tulevaisuudessa tuulivoimalan yhteyteen asennettu akusto voisi esimerkiksi varastoida sähköä silloin , kun tuotanto on verkkoliittymän kapasiteettia suurempi tai kulutus on vähäistä ja luovuttaa sähköä tuotannon ollessa vähäistä .
Jäätävissä olosuhteissa tuotanto vähenee Suomen sääolosuhteissa jäätäminen tuo haasteita tuotantoon . Roottorien lapoihin kertyvä jää muuttaa lavan ominaisuuksia , jolloin tuotanto voi jäädä ennustettua pienemmäksi . Jäätäminen kuormittaa voimalaa ja kuluttaa komponentteja .
” Jäätäminen on tänä vuonna ollut tapetilla , sillä syksyllä 2022 jäätämistilanne oli voimakkaampi kuin pariin kymmeneen vuoteen . Tämän talven kaltaisia poikkeusolosuhteita on vaikea ennakoida . Voimalan rakennuttaja , valmistaja ja jäänestoa tarjoava yritys voivat suunnitella voimalaan sopivan ratkaisun ennen rakentamisvaihetta ”, Mikkonen sanoo .
KUVA : WPD WINDMANAGER SUOMI OY
2023 tuulivoimakatsaus enertec 5