VEDYSTÄ ON MONEKSI
teita . Vedyssä on potentiaalia myös vaikeasti sähköistettävän raskaan teollisuuden päästöjen vähentämiseen . Vety voi mahdollistaa myös hiilinegatiivisuuden : esimerkiksi metsäteollisuuden päästöjä voi käyttää vedyn kanssa uusien tuotteiden raaka-aineena . Yksi Suomen kilpailukykytekijöistä on kaukolämpö , jota voidaan tuottaa vedyntuotannon hukkalämmöstä ja sitä kautta parantaa myös vetylaitosten kannattavuutta .
Gasgrid mahdollistaa muutoksen Valtionyhtiö Gasgrid vastaa kansallisesta kaasun siirtoverkosta ja on sen haltija . Gasgrid toimii aktiivisesti vetytalouden mahdollistajana ja Suomen äänitorvena myös Eurooppaan .
” Eri tahot ovat toivoneet , että ottaisimme entistä aktiivisemman roolin , ja neutraalina toimijana meillä onkin erinomaiset edellytykset edistää kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä vetytalouden eteenpäin viemiseksi . Meillä on myös vahva osaaminen infrastruktuurin ja markkinan kehittämisestä ”, Kärki kertoo .
Gasgridin hankkeet vievät kehitystä konkreettisesti eteenpäin . Gasgridin ja Fingridin yhteisessä T & K-hankkeessa tutkitaan vetytalouden vaikutuksia Suomen energiajärjestelmään ja selvitetään , miten Suomen yhteiskunnan kannalta energiajärjestelmää olisi optimaalisinta kehittää . European Hydrogen Backbone -aloitteessa kehitetään yleiseurooppalaista vetyinfrastruktuuria ja edistetään vetytalouden kehitystä Euroopassa . Gasgridin ja ruotsalaisen Nordion Energin yhteisessä
Valmistusmenetelmät ja raaka-aineet : Puhdasta uusiutuvaa vetyä voidaan tuottaa elektrolyysillä päästöttömästä sähköstä ja vedestä .
Vedyn värit : Vihreä vety tuotetaan uusiutuvalla sähköllä . Puhdas vety on CO 2
-vapaata, ja sen tuotannossa voidaan käyttää eri sähköntuotantomuotoja . Sininen vety tuotetaan maakaasulla , josta on otettu talteen hiilidioksidi .
Käyttökohteet : Vetyä voidaan käyttää energiatuotannon polttoaineena , varastointi- ja siirtoaineena sekä jatkojalosteiden , kuten polttoaineiden , kemikaalien ja lannoitteiden raaka-aineena .
Nordic Hydrogen Route – Bothnian Bay -hankkeessa selvitetään vetyinfrastruktuurin kehitysmahdollisuuksia Perämeren kaarella sekä Suomen ja Ruotsin rannikoilla .
Vastaavasti Kaakkois-Suomessa käynnissä olevassa asiakashankkeessa selvitetään mahdollisuuksia rakentaa vetykaasuputki Kemiran ja Ovakon tehtaiden välille . Demonstraatiohanke mahdollistaa ensi kertaa vedynsiirron konkreettisen testaamisen ja Kemiran sivutuotevedyn hyödyntämisen Ovakon terästehtaalla .
Muutoksen mahdollistaminen vaatii konkreettisia tekoja , maamme resurssien hyödyntämistä ja sujuvaa kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä . Siten etenemme kohti tulevaisuutta , jossa Suomi toimii vetytalouden ja koko energiamurroksen suunnannäyttäjänä . n
Lisätietoja : gasgrid . fi
1 / 2023 enertec 15