enertec 1/2022 | Page 11

KUVA : SOLARIGO OY

Teollisuuslaitokset voisivat tämän hetken tekniikalla tuottaa 5 – 10 % sähköntarpeestaan aurinkoenergialla .
Solarigo Systems Oy : n projektipäällikkö Juho Lasonen kertoo , että maaasenteisen voimalan hyötysuhde on paras , sillä paneelit voidaan asentaa optimaalisempaan kulmaan aurinkoon nähden .
mittaisen tuotannon riittävä kannattavuus ”, kertoo Aurinkoenergiayhdistyksen puheenjohtaja Markus Andersén .
Aurinkoenergiayhdistys edistää aurinkoenergiatoimialaa ja aurinkoenergian käyttöä Suomessa . Vuonna 1979 perustetun Aurinkoenergiayhdistyksen mukaan yli 10 % Suomessa kulutettavasta sähköstä voitaisiin tuottaa aurinkoenergialla nykytekniikalla kustannustehokkaasti .
Aurinkoenergiajärjestelmien käyttöikä on noin 30 vuotta , ja takaisinmaksuaika vaihtelee 5 – 15 vuoden aikajänteellä riippuen muun muassa investointikustannuksista , valmistamisessa käytetyistä materiaaleista , voimalan sijainnista , paikallisista sääolosuhteista ja kohteen sähkönkulutuksesta .
Teollisuuslaitoksessa suurimmat investoinnit kohdistuvat aurinkovoimalaan . Sähköliitännät ja muu tarvittava infra on usein tuotantolaitoksella jo valmiina . Alkuinvestoinnin jälkeen aurinkovoimalan käytönaikaiset kustannukset ovat maltilliset .
” Aurinkovoimalassa ei ole kuluvia tai rikkoutuvia liikkuvia osia , eikä voimala tarvitse polttoainetta . Käytönaikaiset kustannukset muodostuvat aurinkovoimalan huollosta ja ylläpidosta ”, Andersén sanoo .
KUVA : NAPS SOLAR SYSTEMS OY kannattaa rohkeasti kysellä ja selvittää aurinkovoimalan kannattavuutta muutaman vuoden välein ”, sanoo Andersén .
Laajamittaisista aurinkoenergian käyttöönotoista teollisuusja tuotantolaitoksissa on vielä melko vähän käyttökokemuksia , mikä saattaa omalta osaltaan hidastaa aurinkovoimaloiden yleistymistä .
” Aurinkovoimaloita ei tunneta vielä hyvin teollisuudessa , vaikka kiinnostusta uusiutuvaa energiaa kohtaan onkin . Suomessakin on jo esimerkkejä melko suurista aurinkovoimaloista . Maarakenteisia aurinkovoimaloita on käytössä ainakin Atrialla , Elosen Leipomolla ja Seepsulalla . Suuria kattoasenteisia voimaloita käytetään muun muassa Kiillon kemiantehtaalla ja KWH Freezellä ”, kertoo Andersén .
Aurinkovoimaloiden kokoluokka suurenee ” Aurinkovoimaloiden rakentamisessa on meneillään harppaus kohti megawatti-luokan voimaloita . Maa-asenteisen voimalan hyötysuhde on paras , sillä paneelit voidaan asentaa opti-
Tuotantokapasiteetti kasvaa nopeasti Sähkön pörssihinnan ja siirtomaksujen kasvaessa ja teknologian kehittyessä teollisuuslaitoksen oman aurinkovoimalan kilpailukykyisyys kasvaa . Aurinkoenergia-alalla kehitys on tällä hetkellä todella nopeaa ja tarjoama kehittyy ja kasvaa jatkuvasti .
” 5 – 10 vuoden sisällä aurinkovoimala voi tuottaa jo kolmasosan teollisuuslaitoksen tarpeista . Älykkäiden ohjausjärjestelmien kehittyminen parantaa kannattavuutta huomattavasti . Alan nopean kehittymisen vuoksi yritysten ja teollisuuslaitosten
Aurinkoenergiayhdistyksen puheenjohtaja Markus Andersén kertoo , ettei aurinkovoimaloita ei tunneta vielä kunnolla , vaikka kiinnostusta uusiutuvaa energiaa kohtaan on .
1 / 2022 enertec 11