ABB TESTASI MERENALAISTA TAAJUUSMUUTTAJAA ONNISTUNEESTI VAASASSA
UUTIS VIRTAA
Palstalla yhteistyökumppanimme kertovat toiminnastaan .
ABB TESTASI MERENALAISTA TAAJUUSMUUTTAJAA ONNISTUNEESTI VAASASSA
Testissä simuloitiin ankaraa vesiympäristöä merenalaiselle taajuusmuuttajalle . Testin myötä visio täysin sähkökäyttöisestä , merenalaisesta prosessilaitoksesta on askelen lähempänä todellisuutta .
ENSIMMÄISTÄ MERENALAISEN taajuusmuuttajan täysimittaista prototyyppiä on testattu onnistuneesti satamassa Vaasassa . Testi oli viimeisin vuonna 2013 aloitetussa teollisessa yhteisprojektissa , jossa ovat mukana Statoil , Total , Chevron ja ABB . Yhteisprojektin tavoitteena on kehittää sähkön siirto- , jakelu- ja muuntajajärjestelmiä syöttämään merenalaisia pumppuja ja kaasukompressoreja , joita käytetään jopa 3 000 metrin syvyydessä ja pitkien etäisyyksien päässä rannikosta . Tuotanto tehostuu , kun suuri tehontarve virtauksen ja virran paineen kasvattamiseksi tyydytetään lähempänä esiintymää .
Merenalaisia pumppaus- ja kompressorijärjestelmiä varten suunniteltua meren pohjaan asennettavaa taajuusmuuttajaa käytettiin kolmen viikon ajan marraskuussa 2017 back-to-back -kytkennässä meriveden alla suoritetuissa kuormituskokeissa .
” Vesitesti onnistui hyvin ja siinä saavutettiin kaikki asetetut tavoitteet ”, sanoo ABB : n Chief Technology Officer Bazmi Husain . ” Olemme osoittaneet järjestelmän toimivan hyvin ja luotettavasti monenlaisissa erittäin kuormittavissa olosuhteissa . Tämä saavutus korostaa kykyämme rikkoa teknologian rajoja .”
Meritaajuusmuuttajassa on painekompensoitu rakenne , missä kaikki sen sähköosat ovat jäähdytettyjä öljyyn upotettuina . Vesitesti todisti , että elektroniset ja sähköosat täyttävät termistä suorituskykyä koskevat vaatimukset . Ennen kuormituskokeita pääkäytön alijärjestelmille ja osille tehtiin painekoe 300 baarin paineella Statoilin tutkimus- ja kehitysyksikössä Trondheimissa . Painekoe osoitti , että taajuusmuuttaja kestää paineistettua ympäristöä .
” Kyseessä on merkittävä virstanpylväs . Teknologia voidaan siirtää laboratoriosta kentälle käytännön sovelluksiin prototyyppien ja lukuisten demonstraatioiden kautta ”, Bazmi Husain sanoo .
Sähkönjakelun vieminen meren pohjaan ja jopa 100 MW : n sähkötehon siirtäminen satojen kilometrien päästä rannikolta , vapauttaa rajallista tilaa lautoista ja muista pinnan yläpuolisista rakenteista . Kustannuksia alentaa se , että yksi rannikolta suoraan tuleva kaapeli voidaan paikallisesti jakaa useille merenalaisille kuormille . Lisäksi käyttökustannukset alenevat huomattavasti , energiankulutus ja CO ² -päästöt pienenevät ja meren saastuminen vähenee . Myös käytöstä poistaminen on helpompaa .
Tällaisessa ääriympäristössä käytettävän erittäin monimutkaisen järjestelmän on oltava luotettava ja suunniteltu pitkäikäiseksi niin , että seisokkeja huoltoa tai korjauksia varten tarvitaan hyvin vähän tai ei lainkaan .
Testi koetteli perinteisen tuotekehityksen rajoja tavoitteena erityisesti paras mahdollinen luotettavuus . Sen lisäksi , että vedenalaisen prosessilaitoksen on oltava kustannuksiltaan kilpailukykyinen , rakenteen on oltava kompakti ja kevyt logistiikan helpottamiseksi .
Testin onnistuttua ryhmä valmistelee nyt matalassa vedessä tehtävää 3 000 tunnin testiä merisähköjärjestelmälle . Testattavassa järjestelmässä on kaksi rinnakkaista taajuusmuuttajaa sekä merenalainen kojeisto ja ohjaimia . Testi on tarkoitus aloittaa loppuvuodesta 2018 . Odotettavissa on , että ensimmäiset uudet merenalaiset sähköjärjestelmät asennetaan merellä oleviin öljy- ja kaasutuotantolaitoksiin vuodesta 2020 alkaen . n
Lisätietoja : www . abb . fi
54 enertec 1 / 2018