Mittalaiteperheeseen kuuluva siirrettävä kamera rekisteröi sähköisiä purkauksia ja koronailmiöitä. Se kerää kattavat tiedot koko pulssiaallon muodosta ja luonteesta nanosekuntien tarkkuudella.
Anttosen mukaan verkkoyhtiöt arvostavat mittauksen tuomaa tietoa ja useat yhtiöt ovat ottaneet osittaispurkausmittauksen osaksi vuotuista kunnossapito-ohjelmaansa.
Taipuisa osittaispurkauksia mittaava anturi on helppo kiinnittää esimerkiksi keskijännitekaapelin pinnalle.
Lämpötila paljastaa todellisen kapasiteetin Helsingissä on otettu käyttöön jatkuvaa mittausta tekevä laitteisto 110 kV kaksoiskaapeliyhteydellä, joka on asennettu kahden kytkinlaitoksen välille. Tässä suurjännitekaapeliyhteydessä on integroitu osittaispurkausmittausjärjestelmä sekä jatkuva-aikainen lämpötilavalvonta( Distributed Temperature Sensing, DTS).
” Molempia järjestelmiä on maailmalla käytössä erillisinä, mutta yhteen integroitua ratkaisua ei ole aiemmin toimitettu Prysmianin toimesta. Näin ollen maailman ensimmäinen PD: n ja DTS: n yhdistävä uuden sukupolven Grids-mittausjärjestelmä on käytössä Suomessa.”
Ratkaisu parantaa käytettävissä olevan siirtokapasiteetin arviointia niin keskeytystöiden suunnittelussa kuin verkon poikkeustilanteissa. Mittaus tarjoaa hyötyjä monessa muodossa myös pitkällä tähtäimellä. Järjestelmä mm. havaitsee ympäristössä tapahtuvien muutosten vaikutukset kaapelin lämpötilaan, jolloin tilanteeseen voidaan tarvittaessa puuttua ja estää kaapelin liiallinen lämpeneminen ja ennenaikainen vanheneminen.
Lämpötilatieto tulee suoraan käytönvalvontajärjestelmään, jolloin käyttökeskuksessa on luotettava tieto kaapeleiden todellisesta kuormitettavuudesta teoreettisen laskennan sijaan. Se antaa entistä paremman lähtökohdan tulevien investointien suunnittelulle. Todellinen siirtokapasiteetti voi olla laskennallista arvoa suurempi, mikä tarjoaa mahdollisuuden optimoida tulevien investointien laajuuksia ja aikatauluja.
Korvaa useita eri menetelmiä Sähköturvallisuuslaki vaatii uusille sähkölaitteistoille käyttöönottotarkastuksen ja uusille tai korjatuille sähköverkoston osille varmennustarkastuksen. Lisäksi on tehtävä määräaikaistarkastukset sekä sähkönjakelun luotettavuuden varmistavat säännölliset kunnossapitotarkastukset.
Tarkastettavaa siis riittää jo yksin kaapeloinneissa, joita on keskijänniteverkossa lähes 30 000 km. Tähän tulee lisätä vielä kaupunkien kaapeloidut suurjänniteyhteydet sekä sähköasemat ja muuntamot eri komponentteineen.
Perinteisesti tarkastuksia tehdään aistinvaraisesti, lämpökameralla, kellottamalla ja ottamalla näytteitä. Kaapeliyhteyksien osalta mittaaminen on vaatinut sähkönjakelun keskeyttämistä mittalaitteiden kytkemiseksi ja poistamiseksi, mikä vaatii aina erikoisjärjestelyjä.
Ei siis ihme, että innovaatio osittaispurkausten mittauksesta syntyi maailman suurimman kaapelivalmistajan suojissa ja on laajentunut alkuperäisestä Pry-Cam-kamerasta mittalaiteperheeksi, joka palvelee myös teollisuuden ja voimalaitosten tarpeita. Konseptiin kuuluvat muun muassa sekä Pry-Cam™ Gridsin sisartuote Pry-Cam™ Drives, joka on optimoitu pyörivien koneiden kuten moottoreiden ja generaattoreiden PD-mittaukseen sekä kohteen pinnalle kiinnitettävät Pry-Cam™ Wings PD-anturit. n
1 / 2017 enertec 23