Ekonomik Denge AGUSTOS-EYLÜL 2016 | Page 49

“ TÜRKSAT ’ ın nihai hedefi , bu bilişim ürün ve hizmetlerinin yurt dışına pazarlanması , satılması yani ülkeye bunların bir gelir olarak döndürülmesi , bu projelerden yeni markalar oluşmasıdır . Özel sektörün bu anlamda gelişebilmesi adına biz elimizden geldiği kadar destek oluyoruz .”

Fark Yaratanlar « ed kurum ihtiyacı kadar bu masrafları yapmak durumunda kalıyor . Bu merkez kurulduğu zaman çok ciddi anlamda bir tasarruf ve hız sağlanmış olacak ve bir ortak dil konuşulacak .

E-Devlet Kapısı ile e-Devlet kavramları karıştırılabiliyor . Tam olarak nasıl ayrışıyorlar ve nasıl birbirlerini tamamlıyorlar ?
En alt kademede Kamu Ortak Veri Merkezi ya da kurumlardaki sistemler ile donanım ve sistem altyapısını oluşturuyoruz . Bunun üzerine e-Devlet ’ i inşa edebilmeniz için de vatandaşın katılımına ihtiyaç var . Çünkü vatandaş doğacak , evlenecek , çocuğu olacak , araba alacak , ev alacak , satacak , şirket açacak , bir yere kaydolacak ve bütün bunların olabilmesi için önce vatandaşın elektronik olarak oluşturulması gerekiyor .
Bu şekilde nüfus sistemimizi kurmuş oluyoruz . Biliyorsunuz ülkemizde MERNİS , bu iş için geliştirildi ve bir çok sistemle entegre çalışıyor .
Alt tarafta donanım ve sistemimizi kurduk , bir üst kademede nüfus sisteminizi yapılandırdık , bundan sonra da kurumların kendi e-dönüşüm sistemleri başlıyor . Biz bunlara kurumsal sistemler diyoruz . Yani kurumların kendi operasyonları ve vatandaşa değen hizmetleri elektronik ortama taşımalarından bahsediyoruz . E-dönüşümünü tamamlayan bütün kurumlar , e-Devlet sisteminin bir parçası haline geliyor , organizasyon içi ve dışı entegrasyonları gerçekleştirebiliyor , anlamlı veriler üretebiliyor ve tüm yapı vatandaşlara hizmet verebilecek elektronik bir sistem haline geliyor .
Son olarak da e-Devlet Kapısı ’ nı oluşturuyoruz . Kapı ’ dan bu sistemler hem vatandaşla hem kurumlar arasında iletişimi ve bilgi alışverişini sağlamış oluyor .
E- dönüşümlerle ilgili olarak bugüne kadar sağlanan tasarrufla ilgili veriler var mı ?
Bu sistemlere geçtikten sonra ne kadar tasarruf sağlandığı ile ilgili elimizde bireysel bir veri bulunmuyor . Ama zaten biz bunu kendi hayatımızda fark ediyoruz . Kurumlar e-dönüşümlerini tamamladıkça , daha önce çok uğraştığımız birçok işlemi artık online olarak , çağrı merkezleri üzerinden ya da farklı platformlarda yapabiliyoruz . Tasarruf ile ilgili somut bir örnek olması açısından , EBYS ( Elektronik Belge Yönetim Sistemi ) kullanan orta büyüklükte bir kurum , sadece kağıt ve toner maliyetlerinden yıllık ortalama 500 bin lira tasarruf ediyor ve bu yazılıma sahip olma maliyeti bunun çok altında .
Konunun mevzuat açısından revize edilmesi gereken bir tarafı var mı ?
Bilişim projelerinde belli bir kaynak ayrılarak başta danışmanlık alınırsa , iş ve kapsam daha net tanımlanabiliyor . Kapsam doğru tanımlandığı zaman da daha fazla masraftan ve daha fazla vakit kaybından kurtulmuş oluyorsunuz . Ama mevzuatla ilgili bir takım sıkıntılardan dolayı , Türkiye ’ de yazılımlar genelde anahtar teslim isteniyor , çünkü kurumlar bütçelerini bir önceki yılın sonunda belirlemiş oluyor ve bu bütçeye göre hareket etmek durumunda kaldığından esneklik payı azalıyor . Bugün özel sektör ve kamu kurumlarında çalışanlar tarafından kurulmuş birçok sivil toplum kuruluşumuz , sürekli bu konuları dile getiriyor .
Özetle ; kamuda bilişim alımları mevcut KİK mevzuatına göre yapıldığından bir takım zorluklar yaşanabiliyor . Bildiğiniz gibi bilişim alanındaki ürünler ve danışmanlık hizmetleri kurumların diğer ihtiyaçlarına göre farklı hususiyetlere sahipler . Bu konuda , ilgili bakanlıklarımızın ve kurumlarımızın çalıştıklarını ve yakın zamanda bir güncelleme yapılacağını biliyor ve bekliyoruz .
HEDEF BÜYÜK !
TÜRKSAT BİLİŞİM ’ in orta ve uzun vadede hedefleri nelerdir ?
TÜRKSAT yakın bir zamanda halka arz ediliyor olacak . Bu da bizim kurumsal anlamda değişikliğe hazır hale gelmemiz anlamına geliyor . TÜRKSAT ’ ın bilişim tarafındaki seyir ve gelişimine bakarsanız , özellikle orta vadede , sektörün lideri olmak gibi bir hedefi olduğunu söyleyebiliriz . Özellikle sistem entegratörlüğü alanında kurumlarımıza ve şirketlerimize öncülük etmeyi düşünüyoruz . Biz , kamu kurumlarının e-dönüşümünün kusursuz bir şekilde yapılmasıyla alakalı danışmanlık ve proje yönetim desteği sağlıyoruz . Buradaki en önemli hedef , üretilen katma değerin , ürünün , hizmetin , sadece özel sektörün de desteklenmesi ile TÜRKSAT üzerinden yurt dışına satılması .
“ TÜRKSAT ’ ın nihai hedefi , bu bilişim ürün ve hizmetlerinin yurt dışına pazarlanması , satılması yani ülkeye bunların bir gelir olarak döndürülmesi , bu projelerden yeni markalar oluşmasıdır . Özel sektörün bu anlamda gelişebilmesi adına biz elimizden geldiği kadar destek oluyoruz .”
Daha önce belirttiğimiz gibi bu alanda çok ciddi bir pazar var . Özellikle bizim Türkiye olarak nüfuz edebileceğimiz birçok ülke mevcut . TÜRKSAT ’ ın nihai hedefi , bu bilişim ürün ve hizmetlerinin yurt dışına pazarlanması , satılması yani ülkeye bunların bir gelir olarak döndürülmesi , bu projelerden yeni markalar oluşmasıdır . Özel sektörün bu anlamda gelişebilmesi adına , biz elimizden geldiği kadar destek oluyoruz .
Son olarak burada şunu ifade etmek gerekir ; kurumların e-dönüşüm süreçlerinde danışmanlık alması gerçekten çok önemli . Bilişim projelerinin içerisinde kapsam , zaman , maliyet , iletişim , risk , tedarik , vb . birçok başlığı barındırdığı unutulmamalıdır . Buradaki kritik konu , projelerin doğru ve etkin yönetilmesidir . Biz de TÜRKSAT olarak o boşluğu doldurmaya çalışıyoruz . Burada yapılması gereken , ülkemizin kendi metodolojisini geliştirmesidir ki TÜRKSAT da bunun için çalışıyor .
| ekonomik denge | 47