Çalışma Odası « ed nüşüm gerekli fakat bunun eş zamanlı olarak yapılması lazım . İnşaat sektörü önemini korurken , diğer sektörlerin de gelişmesi ve önem kazanması gerekiyor . Türkiye ’ nin ekonomisinin güçlenmesi ve ticaretinin artması için altyapısının da güçlü olması gerekiyor . Yollar , limanlar , demiryolları , havalimanları son derece kritik yatırımlar ve bu yatırımlarla ilgili Türkiye dünyada da önemli bir oyuncu haline gelmiş durumda . Bu avantajımızı kaybetmeden diğer sektörlerde de adım atmalıyız .
“ Turizmde sorunlar geçici ”
Özellikle son 1 yıldır , Türkiye ekonomisi jeopolitik risklerin etkisi altında . Bu risklerin etkisini şirketleriniz ve iş dünyası açısından değerlendirir misiniz ? Nasıl bir öngörünüz var bu konuda ?
Evet , biz de muhakkak bunlardan etkileniyoruz ve etkiyi azaltabilmek için stratejiler geliştiriyoruz . Farklı pazarlara yönelmeye çalışıyoruz . Doğu ve Güneydoğu Anadolu ’ da 6 çimento fabrikamız var . Suriye ve Irak ’ ın kuzeyindeki olaylar nedeniyle bu fabrikalardaki satışlarımız yarı yarıya azaldı . Ama savaşın bitmesi ile birlikte burada çok olumlu değişimler olacağını , özellikle çimento ve inşaat sektörü ile ilgili önemli fırsatların çıkacağını düşünüyorum .
Turizm sektörünün çok ciddi etkilendiği bir dönemden geçiliyor ? Bu krizin nasıl yönetilmesi gerekiyor ? Turizm sektörü için devlet ve özel sektörün yapması gerekenler neler ?
Turizm sektörü Rusya ile yaşanan uçak krizi nedeniyle maalesef ciddi biçimde etkilendi . Ama ek tedbirler aldık . Daha önceden pazarı çeşitlendirmek için yaptığımız çalışmalar bizim yararımıza oldu . Durumun geçici olduğunu düşünüyorum .
İnşallah seneye , bu sene kaybettiklerimizi fazlasıyla geri alacağız .
“ 2016 hedefleri tutacak ”
Bütün bu etkilenmeler toplamında , Türkiye ekonomisinin 2016 yılını değerlendirir misiniz ? Özel olarak üzerinde durulması gerektiğini düşündüğünüz politikalar ve teşvik önlemleri sektörlere göre neler olmalı ? Makro-ekonomik açıdan , 2016 yılı hedeflerinin tutacağını öngörüyor musunuz ?
Ben 2016 yılında da Türkiye ’ nin büyümeyi sürdüreceğine inanıyorum . İlk çeyrek verileri de bu öngörüyü destekliyor . Özellikle icraatçı bir yönetim iş başında .
Kamu maliyesi disiplinli yönetilmeye devam ediyor . Bütçemizin denk
Turizmde bu durumun geçici olduğunu düşünüyorum . İnşallah seneye , bu sene kaybettiklerimizi fazlasıyla geri alacağız olduğunu görüyoruz . Yeni hükümetimiz yeni yasaları hızla meclise gönderiyor . Burada yapılacak reformların ve alınacak tedbirlerin ekonomiye katkı sağlayacağını düşünüyorum . Enflasyon yönünü aşağı çevirdi ve yüzde 7 ile seneyi bitirebileceğimizi düşünüyorum . Yurt dışı atmosferin de desteklemesi halinde Türkiye ’ nin 2016 ’ da önüne koyduğu hedefleri tutturacağını düşünüyorum .
Uludağ Ekonomi Zirvesi ’ nde Türkiye ’ nin 2013 yılından beri ‘ patinaj ’ yaptığını ifade etmiştiniz . Bu ‘ patinaj ’ dönemini aşmak için ‘ olmazsa olmazlarınız ’ nelerdir ? Hangi yapısal ve konjonktürel tedbirler önceliklidir ?
Benim orada bahsettiğim konu , Türkiye ’ nin gerçek potansiyelini yakalayamaması ve Gezi olayları ile başlayan süreçte ülke ekonomisinin zarar görmesiydi . Türkiye ’ nin biran önce yapısal reformlarını tamamlaması ve ekonomiye odaklanması gerekiyor . Teknoloji geliştiren ve ihraç eden bir ülke haline dönüşmemiz gerekiyor . İhracatımızda katma değeri yüksek ürünlerin oranını artırmalıyız . Sanayi kuruluşlarımız son derece önemli . Bu kuruluşların verimliliğini artırmak için ilave tedbirler almalıyız . Eğitime büyük önem vermeliyiz .
“ Sosyal alanlarda faaliyetlerimiz artacak ”
Limak Holding olarak , bundan sonraki temel hedefleriniz neler ?
Limak ’ ın kurumsal bir yapıya kavuşması ve Türkiye ’ nin ve bölgenin köklü kuruluşlarından birisi haline dönüşmesini hayal ediyorum . Çocuklarımız da işin içindeler ve bu konuda çok iyi ilerliyorlar . Yakın zamanda Limak Vakfı ’ nı da kurduk . Bundan sonra hem yurt dışında sesini daha fazla duyuran bir şirket olmayı hayal ediyoruz hem de sosyal alanlarda daha fazla faaliyet yapmayı düşünüyoruz . Kosova ’ da eğitim ve işsizlik ile ilgili çok önemli sosyal sorumluluk projelerine imza attık . Türkiye ’ de de Türkiye ’ nin Mühendis Kızları Projesi ’ ni başlattık ve hızla devam ediyor .
Özdemir ’ den genç girişimci ve iş adamlarına tavsiyeler :
• Yaptığınız işin en iyisini yapmaya çalışın .
• Kısa vadeli düşünmeyin .
• Her girdiğiniz işi iyi etüt edin .
• Başlarken , düşük risk alarak , en küçüğünden başlayın .
• Yaptığınız işleri , iyi takip edin .
• Ortaklarınıza şeffaf davranın , birbirinizi sayın sevin .
| ekonomik denge | 29