Çalışma Odası « ed
6 sektörde 100 ’ den fazla proje , 3.8 milyar dolar ciro , 7 milyar dolar büyüklük , 50 bin üzerinde çalışan …
Bu tablonun mühendisi , 1976 yılında bir proje firmasıyken , bugün Türkiye ’ nin en büyük holdinglerinden biri olan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir .
40 yıldır hayallerinin peşinde koşan ve başaran Özdemir , futbol camiasının da çok yakından tanıdığı bir isim . 17 yıl , çok zor dönemlerde , Fenerbahçe ’ de görev aldıktan sonra , bugün Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekilliği yapan Özdemir için Fenerbahçe ’ nin yeri çok ama çok ayrı . Fenerbahçe ’ yi son derece büyük ve güçlü bir camia olarak nitelendiren Özdemir , “ Fenerbahçe ’ nin ne kadar güçlü olduğunu , 3 Temmuz sonrası yaşanan süreçte yakından gördüm . Bugün , Fenerbahçe şapkamı duvara astım ama kalbimdeki yeri bambaşka ” diyor .
Özdemir , işlerini yürürken planlıyor . Erken yatıp çok erken kalkan ve sabah saatlerinde nerede olursa olsun 1 saatlik yürüyüşünü aksatmayan Özdemir , bu esnada düşünmek için de fırsat bulduğunu söylüyor . Gazetelerini okuduktan sonra programını uygulamaya başlayan Özdemir , çalışma odasına girdikten sonra hep orada kalmıyor ! Gün içinde kendisine mutlaka kaliteli zaman ayırmaya dikkat eden , golf ve tenisi düzenli oynayan Özdemir , çok yoğun çalışmasına rağmen , planlamadaki başarısını mühendis olmasına bağlıyor .
40 yıllık bir başarı öyküsünü ve bundan sonraki hayallerini gelin Özdemir ’ in ağzından dinleyelim :
Röportaj Fotoğraf
Mehlika GİDER Tunç ÖZCEBER
1976 yılından beri iş dünyasının içindesiniz . Doğal olarak , bir şekilde ülkenin sosyolojisine ve ekonomisine de tanıklık ettiniz . Ülke genelinde sizi en fazla etkileyen dönemler hangileriydi ?
Eskiden Türkiye ’ de iş yapmak gerçekten zordu . Özellikle Turgut Özal dönemiyle birlikte Türkiye ’ de iş dünyasının ve ekonominin önü açıldı diyebilirim . Bizim de şirket olarak atılım yaptığımız yıllar , bu yıllara denk gelir . Biz başlangıçta bir proje firması olarak kurulduk . Ancak 80 ’ li yıllarla birlikte her tür işi yapabilen bir genel müteahhitlik firmasına dönüştük .
2000 ’ li yıllarla birlikte mevcut AK Parti Hükümeti ’ nin işbaşına gelmesi ve tek partili siyasi iktidar dönemi de bizim için önemli oldu . Çünkü oluşan ekonomik ve siyasi güven ortamıyla Türkiye ’ nin büyümesi hızlandı ve pek çok özelleştirmeler gerçekleşti . Bugün ise enerji , inşaat , çimento , havacılık , liman işletmeciliği , turizm ve gıda sektörlerindeyiz .
Yola çıktıktan sonra , en fazla hangi dönemlerde ve hangi işlerde zorlandınız ?
Başlangıçta yeterli sermayemiz yoktu ve iş bitirmişliğimiz azdı . Sadece proje firması olarak da para kazanmak pek kolay olmuyordu . Biz de sabırlı davrandık ve hep en küçük işleri aldık . Üzerimize aldığımız işleri yüksek kalitede ve zamanından önce tamamlayarak teslim ettik . Daha sonra da iş bitirmelerimiz arttıkça devlette bütün önemli idarelerden iş almaya başladık . Zamanla , bir inşaat şirketinden çimento yatırımlarımızla sanayi şirketine , turizm sektörüne yatırım yaparak hizmet sektörü yatırımcısına , yapişlet-devret ( YİD ) yatırımları ile de altyapı yatırımcısına dönüştük . Bu dönüşüm süreçleri tabi kolay olmadı ve altında çok büyük bir emek ve çalışma süreci bulunuyor .
Tam 6 sektörde faaliyet gösteriyorsunuz . Bunlara eklemek istediğiniz sektörler var mı ? Bu konudaki hazırlıklarınızı öğrenebilir miyiz ?
Kendimize stratejik alanlar belirledik . İnşaat , enerji , altyapı yatırımları , havalimanları , limanlar , turizm ve çimento sektörü . Enerji sektöründe üretimde , ticarette ve dağıtımda varız . Bu alanda dikey entegrasyonu tamamlayan en büyük şirketiz . Bunun dışında önümüze gelecek iyi fırsatları değerlendirebiliriz . Ama her projeyi kendi fizibilitesi ve iş planı içinde değerlendiriyoruz .
“ Yeni pazarlar bulmalıyız ”
2008 krizinden sonra dünya ekonomisini değerlendirir misiniz ? Hangi temel parametreler değişti ? Bunların Türkiye ’ ye etkileri neler oldu ?
Dünya ekonomisi halen 2008 krizi sonrası yaralarını tam anlamıyla sarabilmiş
| ekonomik denge | 27