eKampus hankejulkaisu Joulukuu 2021 | Page 29

Palautteissa nostettiin esille myös fyysisessä oppimisympäristössä tapahtuvan opetuksen ja muiden opiskelijoiden luomat ulkonäköpaineet. Virtuaalitodellisuuden koettiin helpottavan ulkonäköpaineita, ja sitä kautta koulukiusaamisen toivottiin vähenevän fyysisellä tasolla.

“Virtuaalitodellisuus antaa paljon uusia mahdollisuuksia opettamiselle ja auttaa esimerkiksi ihmisiä ulkonäköpaineiden kanssa, jolloin koulukiusaaminen ei olisi niin olennaista ainakaan fyysisellä tasolla.”

Haasteena opiskelijat mainitsivat hitaan nettiyhteyden, sillä sen seurauksena virtuaalitodellisuudessa toimiminen hidastui ja tämä heikensi oppimiskokemusta. Opiskelijat kokivat haasteena myös sen, että virtuaalitodellisuudessa on helposti alkuun liiankin kivaa, jolloin keskitytään enemmän toiminnallisuuksien tarjoamiin kokemuksiin varsinaisen uuden asian oppimisen sijaan.

Opiskelijoilta tiedusteltiin myös, miten heidän mielestään virtuaalitodellisuutta voitaisiin hyödyntää opetuksessa. Opiskelijat nostivat esille mm. erilaiset tuote-esittelyt, esiintymisharjoitukset ja sanaston harjoittelun eri kielillä. Virtuaalitodellisuuden koettiin tarjoavan mahdollisuuden myös työelämässä oppimisen simulaatioon mahdollisissa poikkeustilanteissa, jolloin työssäoppiminen ja näyttöjen suorittaminen ei muutoin olisi mahdollista. Myös perinteiset opetustilanteet voitaisiin poikkeusoloissa järjestää virtuaalitodellisuudessa. Opiskelijat toivoivat, että virtuaalitodellisuutta yleisesti hyödynnettäisiin tulevaisuuden opetuksessa enemmän. Vaikka opiskelijat eivät vielä tässä vaiheessa omistaneet omia virtuaalilaseja he uskoivat, että tulevaisuudessa niiden käyttö tulee yleistymään ja kustannustaso laskemaan, jolloin niiden hankkiminen helpottuu. Opiskelijat nostivat esille myös tulevaisuuden työelämän edellyttämän osaamisen, jossa virtuaalitodellisuudella ja sen käytön osaamisella on suuri merkitys.

“Virtuaalitodellisuus vastaa tulevaisuuden työelämän edellyttämään osaamiseen.”

29