ThingLink on palvelu, jonka avulla kuviin ja videoihin sekä 360-kuviin ja -videoihin voidaan lisätä interaktiivisia sisältöjä tagien avulla.
Virtuaalisten oppimisympäristöjen tekeminen: Novidassa GoPro 360-kameralla on kuvattu erilaisia oppimisympäristöjä kuten työpisteitä, työtiloja, saleja, varastoja ja kulkureittejä niin työelämässä kuin myös oppilaitoksessa. Aineistoa voidaan ladata suoraan 360- tai still-kuviksi ThingLink-ympäristöön. Valmiita kuvia voi ladata myös ThingLinkin materiaalipankista tai Canva-integraatiosta. Kuviin voi lisätä oppimistehtäviä, ohjeita tai videoita. Oppimateriaalia on käytetty osana lähi- ja etäopetusta. Sitä on hyödynnetty myös ItsLearning-oppimisalustalla esimerkiksi eNovidan yhteisten ja ammatillisten aineiden verkkokursseilla.
Opasteiden ja ohjeiden tekeminen: ThingLinkiä on käytetty myös erilaisten infojen ja opasteiden tekemisessä. Novidassa on tehty palvelua käyttäen mm. virtuaalisia turvakävelyitä, toimipisteiden esittelyjä ja oppilaitoksen kansainvälisyystoiminnan esittelyä, joita on käytetty hyödyksi muun muassa uusien opettajien ja opiskelijaryhmien perehdytyksessä.
Palaute opettajilta ja opiskelijoilta: Oppimateriaalin tekemiseen tarvitaan koulutusta, mikä Novidassa on toteutettu digiluotsiopettajien vetämänä (vertaisoppimista hyödyntäen). Suomenkielinen ohjelma lisää helppokäyttöisyyttä. Ohjelman opettelu vie kuitenkin aikaa, ja digiluotsien tukea tarvitaan jatkossakin. Valmiiden kuvien lataaminen, lisääminen ja tägien käyttäminen on koettu helpoksi. 360-kuvan lataaminen vaatii GoPro-kameran tai vastaavan osaamista, minkä vuoksi 360-kuvan käyttäminen on jäänyt vähemmälle.
ThingLink-näkymä on helppokäyttöinen, ja kansiot lisäävät selkeyttä. Kokemukseni mukaan opiskelijatunnuksia on luotu vähän, eli materiaali on yleensä opettajan luomaa. Opiskelijoiden omista Thinglink-tuotoksista pitäisi jatkossa saada lisää käyttökokemusta.
Opiskelijoilta palaute on ollut pääsääntöisesti hyvää. Oppimisympäristöjä on kokeiltu virtuaalilaseilla (Oculus), ja ne toimivat pääsääntöisesti hyvin. ThingLinkillä luotu 360-oppimisympäristö lisää autenttisuutta, ja erilaiset oppimismateriaalit tukevat erilaisia oppijoita (esimerkiksi verkko-opintoja suorittavat tai erityisen tuen opiskelijat).
DreamBroker-video ThingLinkin käytöstä opetuksessa
ThingLinkillä koostettua materiaalia:
- Liedon oppilaitoksen esittely 360, sisältää videoita
- Opetusmateriaalia: Anatomian sanasto (luut ja lihakset)
- Novidan KV-info ja KV-joulukalenteri
Marika Leppänen
29.10.2021
Visuaalisia oppimisympäristöjä lähiopetukseen ja etäoppimiseen.
Tutustu tarkemmin ohjelmiston kotisivuilta klikkaamalla logoa!
20