Cititul a devenit o activitate destul de rar întâlnită în cazul adolescenţilor, mulţi tineri renunţă cu uşurinţă la cărţi în favoarea internetului, televizorului sau a altor activităţi, pe care le consideră "mult mai interesante", punându-le părinţilor şi oamenilor din jurul lor doar nişte întrebări "De ce trebuie să citesc?", "Cu ce o să mă ajute în viaţă dacă ştiu cine a fost "Ion" sau ce a scris Eminescu? Cu nimic!", însă câţi dintre noi încearcă să le răspundă la aceste indrebari şi să îi îndrume? Aşa că m-am decis să le răspund tinerilor la întrebări prin acest articol."Cu ce ne ajută lecurta?"
-Lectura este calea spre o mai bună comunicare, îţi da o mai bună fluență mentală şi, implicit, una verbală, te ajută să te descoperi pe tine însăţi.
"Este importantă lectura pentru oameni?"
- Da,este foarte importantă. Înveţi multe când citeşti, înveţi limba şi gramatica fără să faci eforturi prea mari, înveţi să te exprimi corect şi, astfel, pe nesimţite, îţi formezi o cultură generală care te ajută toată viaţa. Citirea unor cărţi bine alese îţi dezvoltă creativitatea, te pregăteşte pentru luarea deciziilor corecte cu privire la viaţa ta, care nu este deloc o joacă.
"Cum ar trebui să ne formăm un obicei de a citi?"
- Un an are 365 de zile, 52 de săptămâni, ce s-ar întâmpla dacă am citi o carte pe săptămână? Când citeşti orizontul se lărgeşte, îţi dai seama cât de puţine ştii. Fiecare carte citită îţi va răspunde la anumite întrebări şi te va face să îţi pui altele noi. După ce ţi-ai format un obicei din a citi, creierul tău
se condiţionează pentru a primi şi analiza noi informaţii, devine mai flexibil.
"Ce ar trebui să învăţăm cel mai mult din cărţi?"
- Se spune că înveţi cel mai bine din propriile greşeli, citind poţi învăţa din greşelile personajelor, iar când te vei lovi de o greutate vei şti imediat cum să procedezi spre deosebire de alţii, care nu au trăit suficient, că să cunoască toate aspectele vieţii.
Citiţi cât mai mult, nu aveţi nimic de pierdut. Nu băgaţi în seamă gurile rele care spun că sunteţi încuiaţi şi proşti dacă citiţi, lucrurile stau exact invers, faceţi acest lucru pentru voi şi viitorul vostru, mereu se va observa diferenţa dintre un om care a citit cărţi şi un om care toată viaţă a stat în faţă unui monitor.
importanța lecturii