Eco Magazine 2 | Page 6

I. GENERATIA ECO

GRĂDINA BOTANICĂ DIN IAŞI

Lacurile artificiale redau în mic mirifica Deltă a Dunării, cu nuferi albi, paturi de stuf şi papură, rogozul de

Grădina Botanică din Iaşi este cea mai veche grădină botanică din România. A fost înfiinţată în 1856 de către Anastasie Fătu. Din anul 2000, Grădina Botanică din Iaşi este membru fondator al Asociaţiei Grădinilor Botanice din România. Cu o suprafaţă de 105 hectare, Grădina Botanică din Iaşi încântă privirile vizitatorilor prin mulţimea de plante prezente aici organizate in 12 sectoare.

Sectorul‘‘ Sistematic’’ conţine specii de plante care sunt pe cale de dispariţie, o fântână în stil moldovean, un bazin cu plante acvatice şi busturile a trei foşti directori.

Sectorul‘‘ Flora şi vegetaţia României’’ redă etajele de vegetaţie existente în România. nisip.

Sectorul‘‘ Ornamental’’ cuprinde 2200 de unităţi sistematice în exemplare unice. În acest sector, primăvara înfloresc ghioceii, gladiolele, toporaşii, bujorul, brânduşele galbene, viorelele. În fiecare toamnă are loc expoziţia superbă de crizanteme.

În sectorul‘‘ Dentrologic’’ se află două izvoare de apă minerală, precum şi colecţii de liliac, plop, salcâmi, stejari.

Sectorul‘‘ Flora Globului’’ este renumit prin prezenţa plantelor din America de Sud şi Nord, Africa, Asia, regiunile bazinului mediteranean, Siberia, Europa Centrală. Complexul de sere cuprinde 12 sere fiecare cu specificul ei.

Sectorul‘‘ Recreativ’’ oferă vizitatorilor grădinii o

6