EBK | Page 7

ÖNSÖZ

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Branşı, Ord. Prof. Dr. Osman Cevdet Çubukçu tarafından kurulmasından bu yana, fizik tedavi camiasındaki hocalarımızın ve bu branşa gönül veren meslektaşlarımızın takdiri hak eden emekleri ile ülkemizde hızla gelişmiştir ve gelişmektedir. Bu halkaya katılan alanlardan biri de“ Ürojinekolojik Rehabilitasyon” olmuştur. 1995 yılında İstanbul Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ nda Prof. Dr. Önay Yalçın Hocamız tarafından ülkemizde temelleri atılan“ Ürojinekoloji” çalışmalarına, 1998 yılında Prof. Dr. Nurten Eskiyurt Hocamızın özverili çalışmaları ile“ Ürojinekolojik Rehabilitasyon” çalışmaları dahil olmuş, bu alan o zamandan bu yana gelişerek büyümüş, ülkemizin başka fakültelerinde de ürojinekoloji alanında bu tarz multidisipliner çalışmalar başlatılmıştır. Bu konuda uluslararası katılımlı bir çok kongre, sempozyum ve kurs düzenlenmiş ve nihayetinde İstanbul Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ nda Ürojinekoloji Bilim Dalı kurulmasına kadar varmıştır. Bu multidisipliner ekibin önemli bir üyesi olan fizik tedavi uzmanları ile uzun yıllardır örnek bir multidisipliner çalışma yürütülmektedir. Bir çok uluslararası ve ulusal makale ile uzmanlık tezi bu bilim dalında üretilmiştir. Emek veren, bizlere destek olarak önümüzü açan değerli hocalarımıza minnettarlığımızı bir kez daha belirtir, teşekkürlerimizi sunarız.
Ürojinekoloji alanının vazgeçilmezlerinden olan rehabilitasyon alanında ulaşılabilir fazla temel kaynak kitap olmaması bizi böyle bir kitap yazmaya teşvik etmiştir. 2-3 ay gibi çok kısa bir zaman zarfında bölüm yazarlığını kabul eden tüm hocalarıma ve meslektaşlarıma en içten teşekkürü bir borç biliyorum. Zaman zaman yardımına ihtiyaç duyduğum Önay Hocama, Uzmanımız Nalan Çapan’ a ve bu basımı gerçekleştiren Nobel Tıp Kitabevleri’ ne ve bilhassa Erol Biroğlu’ na da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Kısa bir süre önce emekli olan, bize bu konuda ışık olan değerli Hocam Nurten Eskiyurt’ a da en samimi duygularımla teşekkür eder, bundan sonraki yaşamında sağlıklı günler dilerim.
Bu kitapta mümkün olduğunca konservatif tedavi yöntemelerine değinildi, cerrahi yöntemlere hiç girilmedi. Aynı gerekçe ile ürodinamik tetkikler de fazla detaylandırılmadı. Kitap bölüm başlıklarında genel olarak pelvik taban disfonksiyon terimini kullandık. Bu kapsama üriner inkontinans yanısıra anal inkontinans, pelvik organ prolapsusu ve cinsel disfonksiyon da girmektedir. Fizik tedavi ve rehabilitasyonda ana hedef olan pelvik taban güçlendirildiğinde, üriner inkontinans yanısıra bu tür bozukluklar da olumlu yönde etkilenmektedir. Bu nedenle bu kitabın asıl konusu pelvik tabanı nasıl koruyacağımız ve nasıl güçlendireceğimizdir.
Kitabın Ürojinekoloji ve Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon camiası için faydalı olmasını diliyorum.
Editör Prof. Dr. Ayşe Karan
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon A. D.
v