BİRİNCİ BASKININ ÖNSÖZÜ
Yirminci yüzyılın başlarında antibiyotiklerin pratik kullanıma girmesiyle birlikte enfeksiyon hastalıklarının artık bir halk sağlığı sorunu olmaktan çıkacağına ilişkin tahminlere rağmen, bu hastalıklar tüm dünyada önde gelen sağlık sorunlarından biri olmaya devam etmektedir.
Enfeksiyon hastalıkları alanında son 30 yıldaki çok hızlı gelişmelere ve bu alanda da moleküler biyoloji tekniklerinin kullanıma girmesine paralel olarak AIDS, Lyme hastalığı, Hepatit C ve E gibi yeni enfeksiyonlar ve etkenleri tanımlanmış, önceleri nedeni bilinmeyen hastalık olarak anılan peptik ülser, hemolitik üremik sendrom gibi bazı hastalıkların enfeksiyöz etkenler tarafından oluşturuldukları belirlenmiştir. Bunların yanısıra tüberküloz basili, pnömokok, enterokok gibi alışılagelmiş mikroorganizmaların antibiyotiklere karşı direnç kazanarak sanki yeni patojenlermiş gibi karşımıza çıkmaları enfeksiyon hastalıklarından hiçbir şekilde arınamayacağımızın önemli göstergeleridir.
Ülkemizin coğrafi ve sosyoekonomik durumu, kültürel özellikleri enfeksiyon hastalıklarının nitelik ve niceliğini etkilemektedir. Alışılagelmiş bulaşıcı hastalıklara hastane enfeksiyonları gibi daha güncel ve tedavide sorun yaratabilen enfeksiyonların da eklenmesi bu dalda bilgilenme ve bilgilendirmenin önemini arttırmaktadır. Bu nedenle, bu kitapta enfeksiyon hastalıkları epidemiyolojisi, dünya verilerinin yanısıra, mümkün olduğunca ülkemize ait bilgileri de içerecek şekilde verilmeye çalışılmıştır.
İnsan vücudunun tüm sistemlerini tutabilen enfeksiyon hastalıkları, tıbbın bütün alanlarını ilgilendiren disiplin olma özelliğini taşımaktadır. Böylesine geniş bilimsel birikimi gerektiren bir konuda, doğaldır ki, tek yazarın enfeksiyon hastalıklarının tamamını tatmin edici düzeyde yazması düşünülemez. Bu nedenle, kitap hazırlanırken, belirli konularda bilgi birikimi olan klinik mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları uzmanları ile değişik disiplinlerden konusunda uzman bilim adamlarının katılımının gerekli olduğu inancından yola çıkılmıştır.
Enfeksiyon Hastalıkları kitabının Türkiye’ nin farklı üniversitelerinde ve farklı disiplinlerinde görev yapan 99 değerli öğretim üyesinin özverili katkılarıyla hazırlanmış olmasının ve bu konudaki ilk çok yazarlı kitap olma özelliğini taşımasının kıvancı içinde olduğumuzu belirtmek isteriz. Bu kıvancı bize tattıran öğretim üyelerine kitabın ortaya çıkmasındaki değerli katkılarından dolayı sonsuz teşekkürlerimizi sunuyor; kitabın basımı aşamasında genç yaşta kaybettiğimiz, yazarlarından Prof. Dr. Sabri GÜNGÖR’ ü sevgi ve rahmetle anıyoruz.
Enfeksiyon hastalıkları kitabı hazırlanırken, hedef okuyucu kitlesinin tıp öğrencileri, pratisyen hekimler, klinik mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları ile uğraşan hekimler ve diğer branşlarda çalışan meslektaşlarımızı kapsaması amaçlanmıştır. Değerli meslektaşlarımızın bu kitaptan yararlanması bize büyük mutluluk verecektir.
Ülkemizde enfeksiyon etkenlerinden ayrıntılı bir şekilde bahseden klinik mikrobiyoloji kitapları olmasına rağmen, editörlüğünü üstlendiğimiz bu kitapta sadece enfeksiyon hastalıklarından bahsetmenin yetersiz kalabileceği, bütünlüğü sağlamak açısından bu enfeksiyonların etkenlerine ve virulans özelliklerine de yer verilmesi gerektiği kanısına vardığımızı belirtmeliyiz. Enfeksiyon Hastalıkları kitabının bundan sonraki baskısında bu konulara da yer vereceğimizi vurgulayarak siz, değerli okuyucularımızın katkı ve eleştirilerini bekliyor, saygılarımızı sunuyoruz.
Ayşe Willke TOPCU Güner SÖYLETİR
Mehmet DOĞANAY
xvii