EBK | Page 6

SUNUŞ

Bu kitap, Omaha Sistemi’ ni anlamanıza ve kullanmanıza yardımcı olmak için hazırlanmıştır. Kitap, Omaha Sistemi’ nin kavramlarını, tanımlarını ve temel ilkelerini; Sistemi kullanmanın yararlarını ve Türkiye’ den konu ile ilgili güncel örnekleri içermektedir. Bu kitabın yazarları olan İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi’ nin akademisyenleri( Erdoğan ve ark., 2013) Omaha Sistemi’ nin uzmanlarıdır. Yazarlar, 2000 yılında Omaha Sistemi’ ne ilgi duymuşlar, yayınları Türk diline çevirmişler ve öğrencilerle kullanmak için vaka çalışmaları geliştirmişlerdir. O tarihten sonra, Omaha Sistemi’ ne ilgileri giderek artmıştır.
Omaha Sistemi nedir? Bu kitapta anlatıldığı gibi, araştırma temelli, kapsamlı standart bir kavramlar dizgesi ya da sınıflamadır. Omaha Sistemi oldukça basit, sıra düzenli, çok boyutlu ve bilgisayara uyumludur. Sistemin bakım sürecinde kullanılmak için geliştirilmiş birbiri ile ilişkili üç bileşeni vardır: Problem Sınıflama Listesi( Tanı listesi), Girişim Şeması( Bakım planları ve hizmetler) ve Problem Değerlendirme Ölçeği( bakım sonuçlarını değerlendirme). Bu üç bileşen bütünüyle birleşik bir yapıdır( Martin 2005; Omaha Sistem web sitesi, 2014).
Omaha Sistemi Amerika Birleşik Devletleri’ nde Omaha, Nebraska Ziyaretçi Hemşireler Birliği tarafından araştırmacılar ve multidisipliner klinisyenlerin işbirlikçi çabaları ile geliştirildi. Birliğin yöneticisi Omaha Sistemi’ ni, hizmeti veren klinisyenlere değil, hizmeti alan hastalara odaklı, geçerli ve güvenilir, bütün ve birleştirici olan klinik bilgi sistemini bilgisayara dayalı bilgi yönetim sistemi olarak planladı. Bu klinisyenler, hemşireler, sosyal çalışmacılar, terapistler, diyetisyenler, evde bakım verenler, hospis, halk sağlığı, klinik, okul sağlığı ve sağlıklı yaşam merkezinde hizmet verenlerden oluştu.
1975 ve 1993 yılları arasında kaynağı ulusal araştırma kuruluşları tarafından sağlanan dört önemli araştırma yapıldı. Çalışmalar Omaha Sistemi’ ni geliştirmek, sadeleştirmek ve geçerliliğini, güvenilirliğini ve kullanılabilirliğini belirlemek için tasarlandı( Martin, 2005). Çalışmaya Amerika’ da yedi farklı bölgeden Omaha Ziyaretçi Hemşireler Birliği’ nde çalışan hemşireler ve diğer klinisyenler katıldı. Katılımcılar hastalarına bakım sağlarken Omaha Sistemi’ ni kullandı.
Omaha Sistemi, hemşireler ve diğer klinisyenler tarafından, hastanın kabulünden taburculuğa kadar, hasta verilerini toplamak, düzenlemek ve analiz etmek için tasarlandı. Sistem kanıt temelli / en iyi uygulamayı, kalite geliştirmeyi, kritik düşünmeyi ve iletişimi destekler. Sistem, birey, aile ve toplumun öncelikli durumunu yansıtan, klinisyenler ile ortaklığı sağlayan ve problem çözme sürecinin önemine odaklanan bir modele dayalıdır. Omaha Sistemi, uygulamayı, dokümantasyonu ve bilgi yönetimini geliştirmek için tasarlanmıştır.
Omaha Sistemi ilk olarak toplum sağlığı uygulama alanları için geliştirildi; şimdi ise tüm bakım alanlarında kullanılmaktadır. Omaha Sistemi’ ni 22,000’ den fazla multi-disipliner klinisyenin kullandığı tahmin edilmektedir. Kullanıcılar ve alanlar, evde bakım; halk sağlığı ve okul sağlığı uygulama alanları; hemşirenin yönettiği merkezlerde çalışanlar; hastane temelli ve bakımı yöneten vaka yöneticileri; eğitimciler ve öğrenciler; iş sağlığı hemşireleri; inanç topluluğu ile çalışanlar; akut bakım ve kronik bakım / uzun dönemli bakım ça-
v