EBK | Page 32

SÖZLÜK

Aile: Sağlıkla ilgili problemi birlikte deneyimleyen ve birlikte yaşayan kişilerden oluşan sosyal birim.
Aktüel: Bir ya da daha fazla belirti ve bulgunun olması durumu.
Akut bakım: Hastanelerde, acil servislerde kısa zamanda ve çabuk gelişen durumlarda verilen sosyal hizmetler ve sağlık bakımı.
Ara değerlendirme: Problem yüksek öncelikli iken ve bakım, hizmet verilirken belirli aralıklarla problemin bilgi, davranış ve durum düzeyinde değerlendirmesinin yapılması.
Bakım verici: Bağımlı erişkin veya çocuğa bakım veren aile üyesi, arkadaş ya da ücretli çalışan kişi.
Belirleyici: Problemin kime( bireye, aileye ya da toplum gruplarına) ait olduğunu ve problemin özelliğinin( aktüel, potansiyel ya da sağlığı geliştirme) türünü ifade eden kavramlar.
Belirti: Bireyin problemi ile ilgili objektif kanıttır. Hemşire / uygulayıcı problemin belirleyicisi olarak aktüeli seçtiği zaman belirti / bulguları tanımlar.
Bilgi: Bir konuyu, durumu daha iyi anlamlandırmak için enformasyonlar arasında ilişkiler kurularak enformasyon sentezinin yapılmasıdır. Bireyin bilgiyi hatırlama ve yorumlama yeteneği. Bireyin ne bildiğini açıklar. Problem Değerlendirme Ölçeği’ nin üç parametresinden biridir.
Bilgi teknolojileri: Bilginin toplanmasını, işlenmesini ve saklanmasını, herhangi bir yere iletilmesini, herhangi bir yerden bu bilgiye erişilmesini elektronik vb. yollarla sağlayan teknolojiler bütünüdür.
Bilgi yönetimi: Bir bilişim sistemi içinde bilginin edinimi, analizi, depolanması, araştırılması ve yayımlanması süreçleri.
Bilişim: Teknik, ekonomik ve toplumsal alanlardaki iletişiminde kullandığı ve bilimin dayanağı olan bilginin, özellikle elektronik makineler aracılığıyla düzenli ve rasyonel biçimde işlenmesi bilimi.
Bilişim sistemleri: Bilginin toplanması, saklanması, işlenmesi, erişilmesi ve dağıtılmasına hizmet eden ve karar vermeyi sağlayan yapılardır.
Birey: Sağlıkla ilişkili problem deneyimleyen kişidir. Problem Sınıflama Listesi’ nde yer alan problem belirleyicilerinden“ kapsam belirleyicileri” olarak kullanılır.
Bireye özel girişim / bilgi: Girişim Şemasında hedefler kullanılarak planlanan girişimlerin ayrıntılı dökümüdür.
Birincil koruma: Hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek, risk faktörleri ve hastalık nedenlerini kontrol altına alarak hastalık insidansını düşürmeyi ve optimal sağlığı sürdürmeyi amaçlayan uygulamalar
Birlikte çalışabilirlik: Bir sistemin ya da sürecin, ortak standartlar çerçevesinde bir diğer sistemin ya da sürecin bilgisini ve / veya işlevlerini kullanabilme yeteneği.
Bulgu: Bireyin problemi ile ilgili subjektif kanıttır. Hemşire / uygulayıcı problemin belirleyicisi olarak aktüeli seçtiği zaman belirti / bulguları tanımlar.
Çevresel alan: Yaşam alanı, mahalle ve toplumu kapsayan fiziksel ve çevresel kaynaklarla ilgili hemşirelik problemlerini tanımlar.
Davranış: Bireyin durum ya da amaca uygun hareket ettiğini gösteren eylemler, yanıtlar ya da aktivitelerdir. Bireyin ne yaptığını açıklar. Problem Değerlendirme Ölçeği’ nin üç parametresinden biridir.
165