e-Hírharang 5. szám | Page 7

7

e-Hírharang

Verseny

A Disputa feladatban Zsófi és Dani jeleskedett. A Nagy személyiségek feladatban Faggyas Sándor: Protestáns hősök c. könyvéből 25 életrajzot tanult meg a csapat, mert a kvíz kérdései ebből kerültek ki.

Elérkezett április 22.-e, a középdöntő napja és mi izgatottan vártuk a feladatokat. Csapatunk a régiós pódium jellegű vetélkedőt magabiztosan megnyerte! Nagyon örültünk az eredménynek

és büszkék és hálásak voltunk diákjainknak!

Hogyan tovább? Kérdezgettük, s kiderült, a döntő a televízióban lesz, majd szeptemberben.

Miután számunkra idegen terület a televízió, ezért a szervezők egy bonyhádi augusztusi tábort is elképzeltek nekünk. Sajnos a feladatokról a táborig semmi sem derült ki, így készülni sem tudtunk rá. A táborban reggeltől - estig programok voltak a feladatok szerint. Sok segítséget jelentett, így már volt honnan elindulni. Az a táborban kiderült, hogy a mérce nagyon magason van, sok újdonsággal fűszerezve. Ez a gyerekeket is elgondolkodtatta, mert tudták, hogy szeptembertől tanulni is kell majd.

Bizony szeptembertől szoros napirend és határidők, no meg az iskola ritmusa határozta meg a csapat életét. Főhadiszállásunk a könyvtár belső helyisége lett, ahol az aktuális feladatban elmélyedhettünk. Komoly érvek és ellenérvek, szócsaták mentén alakultak az egyes feladatok, hogy a legjobban sikerüljenek.

Új kihívásként éltük meg a forgatókönyvírást és a régióban Pápán, Nemescsón és Győrben forgatott 90 másodperces filmünket. Ehhez 300 kilométert utaztunk és forgattunk, majd vágás, a narráció szövege is feladatunk lett. Kaptunk itt is tanácsokat, segítséget az utazásban Németh Dávidtól, volt diákunktól. Köszönet érte!

Kevésbé volt ismert a modellezés számunkra, ám most erre is lehetőségünk nyílt. Az Öregtemplomot készítettük el polisztirol felhasználásával, 1:80 arányban, eredeti hű hasonmásként. Sok délután elhangzott ez a kérdés: Ma ki tud menni makettezni? Ehhez a feladatunkhoz iskolánk volt diákja, Szilágyi Dániel segítségét kértük, akinek sok köszönettel tartozunk mindezért.

Az énekes feladatban a kisorsolt dallamra, 3 versszakot kellett írni a megadott témában. A mi témánk az örökség volt, a dallam pedig a Már nyugosznak a völgyek c. éneké. Rebeka figyelve a dallam sajátosságaira, gyönyörű szép szöveget írt. Dani is énekelt Rebekával,

s sok élménnyel gazdagodtunk a próbák során. A disputa feladatban Horváth Kata segítségére is számíthattunk, aki hasznos tanácsokkal látott el bennünket, s inspirálóan hatott a csapatra. Neki is hálás köszönettel tartozunk!

Rengetegen segítettek nekünk, az osztálytársaink is támogattak, valamint a tanári összefogás és tolerancia is nagyon nagy pluszt adott ehhez a vetélkedőhöz.- mondta Zsófi

A televíziós helyszín külön élményeket tartogatott, hiszen a verseny napján volt öltözőnk, sminkes és fodrász csinosította a fiatalokat. A műsor felvétele hihetetlen, de több, mint 12 órát tartott. Sajnos, mi a műsor első felében kiestünk, így végig már nem versenyezhettünk. Külön sajnáljuk, hogy a jelenetünket bár felvették, de nem mutatták be.

Eredményhirdetés után megtudtuk, a 4. helyen állunk, azzal az egy ponttal lemaradva a dobogós harmadik helytől. Hálásak lettünk volna azért, ha a zsűritagok értékelésében a szakmai szempontok tárgyilagosabban és hangsúlyozottabban jelen vannak.

Mit jelentett ez a szereplés, vetélkedő a csapatnak? Erről sokat beszélgettünk s a fiatalok ezt fogalmazták meg:

Tapasztalatot szerezhettünk, beleláttunk a média világába. Szerintem mindannyiunknak egy nagyon különleges helyzet volt mindez, és most már biztosan tudjuk, hogy nem ezen a pályán szeretnénk elhelyezkedni.

Az a hatalmas tudásanyag, amit, ha nem is mindig boldogan, de a verseny alatt szereztünk, a későbbi éveinkben még biztos, hogy jól fog jönni; és ezzel is bővült az általános műveltségünk. Köszönjük a sok segítséget, a megtapasztalt összefogást!

Örülünk, hogy csapatunk a komoly felkészülésével iskolánk keresztény szellemiségét képviselve méltón ünnepelhette a reformáció 500 éves évfordulóját.

Büszkeségeink, APéterfysek csapata:

Fenyvesi Zsófia, Halász Hanna, Kovács Nikolett, Marton Dániel, Oravecz Rebeka

Némethné Sáhó Éva

felkészítő tanár

Média megjelenések: