e-Hírharang 5. szám | Page 13

e-Hírharang

13

Reformáció emlékkiállítás az Öregtemplomban

..."Remekül kialakított a színvilág, ahol kell, az eredetivel azonos, így korhű, máshol a pasztellszínek uralta képelemek, mint Erfurt, Róma, Genf, Avignon esetében bűvöletbe ejtik a nézőt, mert a tetthelyek oly érdekessé válnak ezáltal, hogy velük könnyen taníthatóvá válik a korszak városépítészete. Mindezt erősíti az épített emlékek megidézése.

Azt kell mondanom, a képsorozat nemcsak méltó emléket állít a reformációnak és nemcsak a sok szorgos kezecske és egy nagyon intuitív alkotópáros üzenete, hanem oktató táblák ezek, s ha valaki nem tudása gyarapításának szándékával veszi szemügyre őket, akkor is magával viszi az általuk közvetített mondanivalót, ismereteket, s diafilmszerűen váltják lelki szemei előtt magukat.

A téma időrendi bemutatása könnyen követhetővé teszi az eseményeket. Luther Márton és felesége Katharina Bora mellett újabb szereplők is feltűnnek, párhuzamosan több reformátor is tevékenykedik, tanúi lehetünk a svájci reformáció elindulásának, Ulrich Zwingli, Kálvin János révén, felbukkan a humanista Melanchton Fülöp, de látjuk a nagy szellemi elődöket...Kitekintést kapunk a reformáció európai terjedéséről, a magyarországi megjelenéséről, az 1520-as években, jeles alakjairól..."

Részlet megnyitó beszédből: 2017 november 17.

Bognár Ákos

A killítás alkotói: Sándor József Péter Alkotász, Samu Eszter, Kretzné Budaker Dóra, Kovács Júlia, és a Forrás Waldorf iskola 5., 4., 6. osztályos tanulói

Kiállítás