Meer informatie informastie
De gewone pad (Bufo bufo) komt overal in Nederland voor, met uitzondering van enkele waddeneilanden. Met name in het voorjaar tijdens de trek naar de parings-gebieden en in het najaar als ze de winterschuilplaatsen gaan opzoeken zijn ze veelvuldig te vinden en dus te fotograferen. Padden zijn te herkennen aan hun wrattige huid (die overigens gifstoffen afscheidt), een roodbruine tot donkergele iris (oogkleur) en hebben een grote kleurvariatie maar zijn nooit groen van kleur. Padden leggen hun eieren in lange snoeren die worden gewikkeld rond takken of waterplanten.
In heel Nederland vind je Groene Kikkers (Rana esculanta), maar hier bestaan meerdere soorten van. De Meerkikker (vnl. West + Noord Nederland), de Poelkikker (vnl. Oost + Zuid Nederland) en de gekruisde Bastaardkikker (heel Nederland). Het zijn echte waterkikkers die vrijwel het gehele jaar in en rondom het water te vinden zijn. De mannetjes hebben in de paringstijd de grote, karakteristieke kwaakblazen. De Poelkikker is een bedreigde diersoort en komt voor op de rode lijst. De Meerkikker en Bastaardkikker zijn niet bedreigd.
De Kleine Watersalamander (Lissotriton vulgaris) is de meest algemene salamandersoort in Nederland. Hij leeft in sloten, poelen en vijvers, zolang er niet te veel vis zit. Vanaf eind maart tot begin juni is de paartijd waarbij het vrouwtje 150-300 losse eieren afzet aan waterplanten. Ze zijn te herkennen aan een donker grijsbruine tot leemkleurige rug met een kleine kop. Mannetjes hebben een gegolfde kam over de rug en staart. Ze worden maximaal 11 cm lang.
Padden
Salamanders
Kikkers
Pad (Bufo bufo)
Groene kikker (rana esculanta)