Dossier pedagògic Vine a cantar...The Beatles Dossier_pedagnIgic_Vine_a_cantar_The_Beatles_2016_17 | Page 4

— L ’ adopció per part de la indústria musical de les estructures de l ’ star system que tan bé funcionaven al món del cinema : contractes en exclusivitat per part de les discogràfiques , promoció dels cantants més enllà dels discos i concerts , seguiment de la seva vida privada als mitjans de comunicació , creació de revistes i programes de ràdio i TV específics pel món del pop , comercialització de peces de roba “ de moda ”, etcètera .
A l ’ inici dels anys 60 , els termes rock i pop , s ’ utilitzaven indistintament però pocs anys després ja es va començar a fer servir la paraula pop per a identificar aquella música més pensada per a ser comercialitzada i arribar al màxim nombre de públic , a diferència d ’ aquella altra més fidel o més inspirada en les arrels del rhytm and blues . Així , la música de grups com The Beatles va ser etiquetada com a “ música pop ” mentre que la de grups com The Rolling Stones va ser “ música rock ”. Amb el pas dels anys la diferenciació entre una i l ’ altra ha estat cada cop més clara i avui dia entenem que la música pop és aquella que té com a principal funció arribar al màxim de públic i assolir èxits comercialment rendibles . Un dels elements més importants en el negoci de la música pop són les anomenades “ llistes d ’ èxits ” que mesuren les cançons més populars de cada setmana .
Les tres característiques principals de les cançons pop són :
a ) Estructura musical senzilla ( estrofa-tornada ). Sovint no hi ha cap fragment únicament instrumental ( com sí que passa a la musica rock ).
b ) Melodia fàcil de recordar i repetitiva
c ) Lletres sense massa transcendència inspirades en temes propers : l ’ amor , la festa , la joventut ...
Exemple
Aquestes tres característiques són molt evidents al tema Hey Jude de The Beatles , en la següent versió enregistrada per a un programa de TV : https :// www . youtube . com / watch ? v = A _ MjCqQoLLA ( es pot localitzar el video al cercador de youtube per “ The Beatles Hey Jude Vevo ”) La cançó comença al minut 0 ’ 56 ”. A partir del minut 4 ’ 07 ” es repeteix el mateix fragment més de 15 vegades .