1 . La rumba catalana
ORÍGENS I HISTÒRIA
La rumba catalana ( també coneguda internacionalment com a rumba gitana ) és una música d ’ arrels populars i urbanes , sorgida a Catalunya a mitjan segle XX . És el resultat d ' un procés continu d ' encreuament i acollida de tradicions musicals diverses , i de persones de procedències socials i geogràfiques diferents , que han confluït històricament al nostre país .
En la gestació i la trajectòria de la rumba catalana hi ha tingut un paper clau la població gitana que des de fa segles habita diverses localitats dels Països Catalans i Occitània , amb un mode de vida sedentari i urbà . A Barcelona i altres ciutats , aquests gitanos són coneguts com a “ gitanos catalans ”, formen part activa de la societat i duen una vida similar a la dels seus veïns paios ( no gitanos ), amb els quals conviuen i cooperen . Tenen el català com a llengua pròpia i sovint es compten entre els habitants més antics de les ciutats . Tanmateix , molta gent desconeix la seva realitat i són massa sovint objecte de perjudicis i discriminacions . En algunes ciutats de França viuen en situació d ’ exclusió social i econòmica . La rumba catalana es pot considerar una de les aportacions més importants d ' aquest col · lectiu al patrimoni cultural comú .
La rumba catalana es nodreix d ’ influències diverses , especialment de la rítmica cubana i els repertoris llatinoamericans , així com el flamenc i la copla , la tradició de la guitarra popular catalana , i els cants mediterranis . Als anys 60 i 70 , la rumba catalana es va donar a conèixer públicament , protagonitzant una espectacular eclosió comercial que li ha donat gran projecció internacional . Els principals artistes d ’ aquella època van ser Peret , El Pescadilla , Chacho , Los Amaya , Rumba Tres i Chango , entre d ’ altres . Als anys 80 el Gato Pérez hi va donar un nou impuls . Els Gipsy Kings des de França i Los Manolos des de la Barcelona olímpica dels 90 van convertir la rumba catalana en un èxit de vendes internacional .
A principis del segle XXI , una nova generació de músics paios ( no gitanos ) han redescobert aquesta música , entre els quals s ’ hi compten Dusminguet , Ojos de Brujo , La Troba Kung-Fu , Gertrudis , La Pegatina i Txarango . Gràcies a aquest renovat interès , la nostra rumba viu actualment una revifalla molt fructífera i creativa , és reivindicada i practicada per grups i artistes d ’ arreu del territori , tant gitanos com paios , que toquen plegats . A més , gaudeix d ’ un reconeixement social
Dossier pedagògic Vine a cantar Rumba ...