Activitat 3 : explicar la història de la cançó i representar-la
Mentre ensenyeu la il · lustració als alumnes , els podeu explicar la història que hi ha al darrera d ’ aquest quartet d ’ ocells :
La cançó ens narra l ’ aventura d ’ un ànec que cantava una samba feliçment quan de sobte un coll verd va preguntar-li si s ’ hi podia afegir . Alhora , una oca va quedar encantada amb el duo que feien i va anar a buscar un cigne per tal de fer un quartet . La cançó escollida per cantar va ser el “ Tico-Tico no Fubá ” ( que també podeu escoltar en aquest Cd ). De seguida els quatre ocells es van posar a cantar a prop de l ’ estany , però la cosa no va sonar massa bé i tots van caure a l ’ aigua tot cantant coac-coac ( o en portuguès : quémquém ).
En una primera part de l ’ activitat , sense música , podeu explicar la història i demanar als nens i nenes que es posin drets . Mentre l ’ aneu explicant , senyaleu el dibuix i feu una mica de teatre . Quan arribeu al final , demaneu als alumnes que facin veure que cauen a l ’ aigua com els quatre protagonistes de la història .
Tot seguit , podeu passar a fer l ’ activitat amb l ’ audició . A l ’ inici escolteu la peça sense cantar . Un cop comenci la part cantada anireu senyalant el dibuix mentre escolteu la història a l ’ audició . Senyaleu els instruments i també l ’ onomatopeia .
Com que ja ho haureu assajat prèviament , al final de la cançó tots haureu de caure a terra com si caiguéssiu a l ’ aigua . Amb els petits a terra , aprofiteu per fer-los pessigolles mentre van sonant les onomatopeies del final de la cançó . Demaneu que ells també les cantin i feu que sigui un joc d ’ allò més divertit .
Activitat 4 : cantar i comptar les onomatopeies que apareixen a la cançó
Escoltant aquesta bossa nova ( podeu trobar-ne més informació d ’ aquest estil a l ’ apartat “ Per saberne més ” d ’ aquest dossier ), com si fóssiu els protagonistes de la història , us podeu passar un micro ( o un objecte que el simbolitzi ) i cantar quan aparegui l ’ onomatopeia quém ( en català : coac ).
Quan s ’ inicia la part cantada , escoltareu només una cantant solista , busqueu també solistes per fer les onomatopeies que apareguin . Ara bé , quan arribem a les onomatopeies del final , canteu-les tots junts com si fóssiu el petit cor d ’ homes i dones que canten en l ’ audició .
Previ a l ’ audició , senyaleu la diferència entre solista i petit cor fent jocs amb l ’ onomatopeia coaccoac , demanant solos i buscant moments de cor .
A continuació , podeu trobar la lletra de la cançó , per tal de localitzar en quins llocs apareix l ’ onomatopeia :
Dossier pedagògic