Activitat 2 : seguir l ’ estructura i moure ’ s per l ’ espai a ritme de vals
Per seguir el ritme ternari de vals ( 3 / 4 ) i els elements melòdics més destacables de cada part ( diàleg , pujades i baixades ...), us proposem els següents moviments mentre treballem l ’ estructura de la peça : intro – A – A – B – A – A - coda
Introducció : el violoncel marca el ritme ternari de vals fent notes puntejades . Moveu-vos lliurement per l ’ espai mentre us balancegeu seguint el ritme de vals .
Tema A : continueu balancejant-vos seguint el ritme ternari i moveu els braços acompanyant el balanceig cap a un costat i cap a l ’ altre .
L ’ element melòdic que més destaca en aquesta part és el diàleg entre el clarinet i l ’ acordió . Per seguir-lo , aquesta vegada us proposem que agafeu un mocador blanc i un de negre , que simbolitzaran els cignes de la il · lustració .
Poseu un mocador a cada mà dels alumnes ( si cosiu una cinta / goma en una de les puntes de cada mocador , hi podran passar el canell i així tindran les mans lliures , i amb un simple moviment de braç els mocadors ja es mouran ). Quan comenci el diàleg es tracta d ’ aixecar el braç que simbolitzi cada instrument . La seqüència és : blanc , negre , blanc , negre .
Tema B : en aquesta part , el punteig del violoncel s ’ atura , també ho fareu vosaltres i us ajupireu . La melodia d ’ aquest tema es caracteritza per les pujades i baixades ( marcades pel clarinet i el violoncel ). Així doncs , us ajupiu a l ’ inici del tema B , us aixequeu quan sentiu la pujada del clarinet i us ajupiu quan sentiu la baixada del violoncel . La seqüència es repetirà quatre vegades : us ajupiu , us aixequeu i us torneu a ajupir ( x 4 ).
Coda : fareu passes grans amb les mans a la cintura ; primer , el peu dret i després , l ’ esquerra , i quan sentiu el trinat dels instruments feu una volta sobre vosaltres mateixos . Ho tornareu a repetir . Al final
Dossier pedagògic