14 . Afro – PAQUITO D ’ RIVERA
Presentació de l ’ obra Paquito D ’ Rivera és un clarinetista , saxofonista i compositor cubà . Un dels principals exponents actuals del que s ’ anomena Latin Jazz , una branca del jazz que fa servir ritmes de l ’ Amèrica llatina . Afro és una composició de Rivera que forma part d ’ un conjunt de peces anomenat Aires tropicales que el músic cubà va escriure per a quintet de vent fusta .
A l ’ arranjament dels Barcelona Clarinet Players podem escoltar un acompanyament amb percussió que ajuda a diferenciar la introducció de la resta de l ’ obra . A la introducció podem escoltar un so constant produït per unes llavors buides xocant les unes amb les altres . Quan comença el ritme obstinat , aquests sons percudits esdevenen més rítmics .
Elements musicals destacats Acompanyament amb percussió Estructura amb introducció
Objectiu de la proposta - Escoltar l ’ acompanyament amb percussió i participar-hi . - Vivenciar la diferència entre la introducció i la part principal de l ’ obra .
Descripció de la proposta Per notar la percussió i les dues parts de l ’ estructura , proposem una petita activitat d ’ escolta amb percussió .
- Asseieu-vos en rotllana . Traieu d ’ un recipient ( un cove , una bossa , un cabàs ...) una bossa de bales que no sigui gaire gran i que en contingui 10 o 12 , com a màxim ; mostreu-lo als infants .
- Doneu la bossa al nen o la nena que tingueu més a prop i demaneu que se la vagin passant perquè les toquin i hi experimentin sense treure-les de la bossa . Parleu amb els infants de les possibilitats sonores de la bossa de bales . Aquesta experimentació prèvia és molt important per a l ’ èxit de l ’ activitat . D ’ una banda , perquè posar els infants en contacte amb el material els calma i fa que no estiguin tan ansiosos per tocar-lo i tenir-lo durant l ’ activitat . D ’ altra banda , la conversa sobre el so de les bales ajuda els infants a centrar-se en l ’ element de l ’ acompanyament amb percussió a l ’ hora d ’ escoltar l ’ obra .
- Comença l ’ activitat d ’ escolta . Durant la introducció , el mestre fa sonar la bossa de bales a molt poc volum , remenant-les amb els dits . Demaneu als infants que també facin sonar una bossa imaginària .
- Durant la segona part , aneu passant les bales d ’ un nen a un altre , deixant-les caure al davant de l ’ infant del costat . Aquest moviment produeix un so molt diferent al de la introducció , molt més rítmic . Els nens i les nenes que esperen que els arribi la bossa es poden balancejar suaument al ritme de la música .
Quan hagueu fet l ’ activitat diverses vegades , feu-la algun cop sense les bales , per poder escoltar molt bé com és la percussió de l ’ obra . A partir d ’ aquest moment podeu parlar amb els infants sobre l ’ estructura de l ’ obra i la percussió que l ’ acompanya .
Dossier pedagògic Planeta Clarinet