Descripció de la proposta Per començar , us proposem un moviment senzill per ajudar els infants a escoltar els elements d ’ acompanyament amb percussió i reconèixer l ’ estructura amb introducció i final .
Seieu a terra de forma que us veieu entre vosaltres ( rotllana , semicercle ...). Poseu l ’ obra . Durant la introducció , estireu tots una corda imaginària que cau del sostre , com si toquéssiu les campanes . Quan comenci el cànon , deixeu la corda i feu un suau moviment d ’ un costat a l ’ altre al ritme de la música . Quan arribi el final , torneu a tibar la corda imaginària per fer sonar les campanes .
Quan hagueu fet aquesta activitat diverses vegades , genereu una petita conversa amb els infants dedicada a parlar de l ’ obra . Podeu preguntar-los quin instrument “ toquem ”, si les campanes sonen tota l ’ estona o només en uns moments determinats , si la introducció i el final són iguals o diferents ...
Més endavant , us proposem que canteu i ensenyeu la cançó als infants . En l ’ arranjament s ’ ha fet una adaptació de la melodia . ( Trobareu la partitura adaptada a l ’ Annex 1 .) Després , podeu escoltar el cànon cantat . A l ’ apartat Materials trobareu un enllaç al vídeo d ’ un grup vocal alemany que canta el cànon en francès i un enregistrament discogràfic del cànon , també en francès .
Genereu una primera conversa sobre el cànon amb els infants . No us amoïneu si no comprenen el concepte de cànon o polifonia , o si penseu que són massa petits per parlar-ne . L ’ experiència , tant a l ’ aula com al concert , haurà quedat en la seva memòria i hi podran recórrer quan siguin més grans .
Per anar més enllà ...
- Per a aquesta obra , podria servir-vos la mateixa proposta de les boles lluminoses que hem fet per a l ’ obra anterior , la fuga de Bach , ja que és una obra polifònica amb quatre entrades . De totes formes , no us recomanem presentar dues obres diferents amb la mateixa activitat , ja que això podria dur els infants a confondre les músiques . Només recomanem fer servir l ’ activitat d ’ escolta de les boles de llum si :
> Ja heu presentat les dues obres i esteu convençudes i convençuts que els infants les diferencien . En aquest cas , pot ser molt bona idea fer aquesta activitat per tal de comparar les obres i destacar l ’ element musical de l ’ harmonia polifònica .
> Si només voleu treballar aquesta obra amb profunditat i teniu clar que no fareu l ’ activitat per a la peça de Bach .
Si trieu fer l ’ activitat de les boles lluminoses , a l ’ igual de la de Bach , traureu una bola de la capsa per a cada entrada del cànon , seguint la següent seqüència :
Temps
Instrument 00:00 introducció ( campanes ) 00:13 primer clarinet : clarinet baix .
00:09
00:19 segon clarinet : corno di basseto
tercer clarinet : clarinet en Si bemoll 00:30 quart clarinet : clarinet en Si bemoll 00:57 final ( campanes )
Dossier pedagògic Planeta Clarinet