Propostes didàctiques : una per una
1 . Contraponto bestiale alla mente – ADRIANO BANCHIERI
Presentació de l ’ obra El madrigal Festino nella sera del giovedì grasso avanti cena ( Festí per al vespre del Dijous Gras abans de sopar ) és l ’ obra més coneguda del monjo i compositor italià del Renaixement Adriano Banchieri . L ’ obra és un conjunt de peces d ’ estil humorístic escrites per ser cantades a diverses veus . La dotzena peça de l ’ obra és aquest Contrapunt bestial a la ment .
La peça té dues parts molt diferenciades . La primera part ( que es repeteix al final ) té un clar ritme ternari i és homofònica ; és a dir , que totes les veus canten alhora dient les mateixes paraules . La segona part és polifònica ; és a dir , la suma de veus independents creen el discurs musical . En aquesta part polifònica podem sentir les veus dels cantaires imitant una òliba , un cucut , un gat i un gos . A l ’ apartat Annex 1 teniu un fragment de la partitura de l ’ obra en la qual es pot veure la diferència entre les dues parts .
En el concert , però , només escoltarem la primera part de l ’ obra . Els Barcelona Clarinet Players entren a escena xiulant la primera part del contrapunt i es mouen per l ’ espai fins que troben els clarinets . Aquesta situació pretén cridar l ’ atenció dels infants sobre la relació entre els instrumentistes i els seus instruments .
Elements musicals destacats So dels xiulets humans Ritme ternari
Objectiu de la proposta - Escoltar el so dels xiulets i provar de fer sons similars xiulant o amb la veu . - Vivenciar el ritme ternari de la primera part de la peça .
Descripció de la proposta Per ajudar els infants a escoltar la versió que els BCP interpretaran en el concert , la mateixa que apareix al CD , us fem la següent proposta :
Poseu-vos drets repartits per l ’ espai . Per començar , escolteu la peça i balancegeu el vostre cos per notar el ritme ternari de la peça . Podeu balancejar també els braços com si dibuixéssiu a l ’ aire el símbol de l ’ infinit . Repetiu aquesta petita activitat durant les sessions de música fins que creieu que els infants fan el moviment de balanceig de forma natural .
Després , torneu a escoltar la peça balancejant-vos amb el ritme ternari i afegiu el següent moviment a la proposta : col · loqueu els llavis fent la forma del so “ u ”, com si anéssiu a xiular i assenyaleu-vos la boca . Quan afegiu aquest moviment és d ’ esperar que els infants us imitin .
Quan hagin incorporat aquest moviment senzill a l ’ hora d ’ escoltar l ’ obra podeu generar una petita conversa sobre el timbre de l ’ obra . Podeu motivar la conversa amb preguntes del tipus “ Sonen instruments ?” “ Quins instruments sonen ?” Segurament arribareu a la conclusió que el so que sentim són els xiulets , ja sigui en la conversa abans del concert o després del concert . Quan passi , podeu provar de fer la proposta 1 de creació , explicada a la pàgina següent .
Dossier pedagògic Planeta Clarinet