14 . « Prestidigitateur chinois », de Parade ERIK SATIE
Parade és el títol d ’ un ballet rus compost per Erik Satie i en el qual Picasso va col · laborar dissenyant els decorats i el vestuari dels ballarins quan es va estrenar , el 1917 . La trama està inspirada en els entreteniments de l ’ època : la música de cabaret parisenca i el cinema mut nord-americà . Aquest tema fa referència a l ’ espectacle de màgia que munta el personatge principal , que és d ’ origen xinés .
( Podeu consultar el disseny de vestuari de Picasso a l ’ apartat « Enllaços »)
• Elements musicals : pulsació , melodia , expressivitat .
• Materials : pot per fer bombolles , titella d ’ un mag xinès , teatret .
• Proposta inicial : muntem un teatret , per exemple tapant un faristol amb una tela . Darrere hi posarem un pot per fer bombolles i un titella del personatge del ballet .
Inici Surt el mag de darrere del teatret fent passos molt rítmics , seguint la pulsació . Qui el porta du el pot per fer les bombolles amagat i en acostar-se el segon 14 se ’ l treu i l ’ ensenya als infants . Delicadament deixa el titella en un lloc del teatret que es vegi . 00:14 Comença a fer bombolles . 00:25 Passa el pot de les bombolles a un infant , aprofitant el pont musical . 00:31 L ’ infant comença a fer bombolles ( des del seu lloc , o pot posar-se dret ). 1:07 Passa el pot de les bombolles a un altre infant , aprofitant el pont musical . 1:17 El segon infant comença a fer bombolles ( des del seu lloc , o pot posar-se dret ). 1:33 El nen / a que tenia el pot el passa a l ’ adult , que tornarà a agafar el titella i seguint la pulsació de la melodia més rítmica , anirà recollint-ho tot , i dient adéu , tornarà a quedar amagat darrere del teatret .
I )
En les primeres audicions , podem obviar la participació dels infants i fer que sigui el mestre qui faci les bombolles tota l ’ estona , tot i que haurà de marcar aquests diferents fragments musicals canviant , per exemple , el lloc des d ’ on fa les bombolles .
Dossier pedagògic Pica-so