4 . Danza española núm . 2 ENRIC GRANADOS
“ Els Quatre Gats ” es va inaugurar l ’ any 1897 al carrer Montsió , en un local situat en un edifici de l ’ arquitecte Puig i Cadafalch . Seguint el model del famós cabaret parisenc Le Chat Noir , esdevingué el centre irradiador d ’ un model cultural alternatiu dedicat a incentivar i estimular la llibertat i la creativitat artística . L ’ espai va aplegar , durant els seus sis anys de funcionament , tot tipus d ’ activitats de caire popular – espectacles d ’ ombres xineses , titelles , combats de boxa- i també artístic . El regentava Pere Romeu , i el recolzaven ideològica i econòmicament Ramon Casas i Santiago Rusiñol . Pels Quatre Gats hi van passar destacats artistes de la Barcelona modernista : músics com Isaac Albéniz , Enric Granados i Lluís Millet ; arquitectes com Antoni Gaudí ; dibuixants com Ricard Opisso i pintors com Isidre Nonell , Miquel Utrillo i els mateixos Casas i Rusiñol . L ’ any 1899 , amb 17 anys , Picasso va començar a freqüentar el local , i hi va realitzar la seva primera exposició . També va dissenyar el menú . Aquesta peça fa referència a l ’ etapa de Picasso a Barcelona . Se sap que assistia a les vetllades musicals que s ’ organitzaven als Quatre Gats on , segurament , va coincidir amb el jove Enric Granados .
• Elements musicals : melodia i expressivitat .
• Materials : contes – recomanem : Pampoude , Pauline Un circ fantàstic : Picasso . Edhasa . Barcelona , 1986 . Imatges d ’ algunes de les obres de Picasso .
• Proposta inicial : les característiques d ’ aquesta obra ens permeten fer-la servir en un moment de la rutina en què necessitem descansar . Per facilitar-lo , podem fer servir els materials i les estratègies que hem presentat a la proposta de Falla .
I ) Una altra possibilitat és aprofitar l ’ atmosfera que crea aquesta música per explicar contes . Cal que les històries que triem siguin adients per explicar amb aquest ambient màgic , de misteri , d ’ onades , de tranquil · litat .
II ) Amb els infants més grans , podem explicar històries inventades fent-ne un treball previ . La proposta consisteix a seleccionar unes quantes de les obres de Picasso i plastificarles . Les repartim o deixem que les triïn , i els donem un temps perquè creïn una història
Dossier pedagògic Pica-so