37
�
En cas d ’ aniversari …
Si durant les sessions que dediqueu a la preparació del concert , s ’ escau que és l ’ aniversari d ’ algun dels vostres alumnes , el podeu felicitar amb aquesta peça de Stravinsky . Així introduïu d ’ una manera emocionalment significativa el compositor de la Circus Polka :
Podeu fer que els alumnes ressegueixin la melodia i identifiquin els instruments que la fan ( alguns es veuen en pantalla , d ’ altres no ). Podeu fer que es fixin en els motius emprats per Stravinsky com a acompanyament o « farcit » de la melodia deformada , tots derivats ( amb les pertinents variacions ) del tema Happy Birthday . Per exemple , mentre tuba i contrabaixos fan la melodia ( 20 ’’ - 30 ’’), a la resta de les cordes s ’ hi sent un acompanyament aspre de textura fugada a base de motius de la mateixa melodia . I als segons 35-37 els violins sembla que responguin a les trompes dient lliurement : « Happy birthday to you ».
I si voleu regalar-los una altra versió ( i demanar-los quina els agrada més i per què , i veure els diferents nivells de complexitat entre una obra i l ’ altra ) podeu ensenyar-los també l ’ adaptació d ’ Aaron Copland ( 1900-1990 ), un compositor nord-americà contemporani de Stravinsky ):
Fixeu-vos en l ’ inici oníric sobre el tema Happy Birthday amb flautes i un metal · lòfon com els que potser feu servir a classe … Fixeu-vos també com Copland juga les mateixes cartes que Stravinsky pel que fa a aprofitar el material temàtic , però amb una altra poètica i un final més ampul · lós .
Dossier pedagògic : Clàssicament joves