Dossier pedagogic MONSTRES Dossier pedagogic MONSTRES_Nov2022 | Page 26

Activitats La música ens mou
● Moviment creatiu amb cordes : Per permetre una primera absorció del caràcter i el ritme de la peça , així com per identificar els diferents instruments que hi surten , proposem escoltar-la amb els infants tot explorant el moviment creatiu amb cordes de psicomotricitat . Combinarem el moviment locomotor – en desplaçament – amb el moviment estacionari – al lloc –. En els fragments en què només sona el didjeridú , ens desplaçarem arrossegant la corda per terra , dibuixant moviments serpentejants , fluids i legato , visualitzant així el so continu del didjeridú . En les parts en les quals apareixen els instruments de percussió , ens aturarem i mourem la corda verticalment , fent-la saltar i ballar des del nostre lloc amb moviments més rítmics de tot el cos . Podem relacionar aquests moviments sinuosos de la corda amb l ’ imaginari mític del didjeridú i la serp Yurlunggur ( vegeu més avall l ’ apartat « Anem més enllà »), i els moviments més rítmics , amb els del Bunyip .
Després d ’ haver experimentat la peça en moviment diversos cops , podem plasmar-ne a terra l ’ estructura amb les mateixes cordes , situant-hi físicament els instruments de percussió que hi han aparegut . Per exemple :
Experimentem i creem
● Construïm uns clapsticks : Els clapsticks ( o bilma , en el seu nom aborigen ) són l ’ instrument de percussió que sol acompanyar el didjeridú , i marquen el ritme de les cançons durant les cerimònies . Sovint , el mateix músic toca tots dos instruments , bé colpejant els dos pals l ’ un contra l ’ altre , o bé sobre el didjeridú . Molt semblants a les claves , els clapsticks estan formats per dos pals de fusta trobats al bosc , i després polits , arrodonits i decorats artesanalment amb gravats i / o pintures de patrons geomètrics , de manera que constitueixen una expressió de l ’ art aborigen . Us proposem que aneu a cercar amb els infants branques o pals per fer-vos els vostres propis clapsticks . Investigueu com sonen l ’ un contra l ’ altre per escollir-los . Després , els podeu decorar amb pintures , i ja tindreu el vostre propi instrument per acompanyar rítmicament la peça .
Dossier pedagògic Monstres | 26