Dossier famílies Sonets de joguina Dossier_A4_tallers concerts infantils_SONETS DE JOGUINA_web | Page 7

LA MÚSICA EN EL CONTEXT FAMILIAR

IDEES I CONSELLS PRÀCTICS
“ Viure acompanyat del joc és una de les coses més importants que hem de conservar de la nostra infantesa . Aquest projectes ens ho ha recordat una vegada més i així hem encarat cada moment del procés del disc : despertant la curiositat durant la tria del repertori , somiant els arranjaments i sobretot deixant volar la imaginació durant la gravació , on l ’ estudi ha esdevingut un gran parc ple d ’ instruments i joguines per experimentar-hi i deixar-nos sorprendre .”
Santi Careta
A continuació us detallem un seguit d ’ idees i consells pràctics perquè la música pugui estar present en la vida quotidiana de la família i esdevenir així mateix una eina d ’ aprenentatge i comunicació entre pares i fills .

·

Escolteu música a casa amb els vostres fills .
Canteu-los cançons .

·

Aprofiteu les experiències que heu viscut amb les músiques del Sonets de Joguina per aplicar-les quan escolteu altres músiques a casa .

·

Combineu els moments i les situacions en què la música hi és present com a ambientació sonora de fons i els moments en què els proposeu una escolta més concreta i atenta .

·

La música no ha de ser present sempre , són molt importants també els espais de silenci , perquè precisament puguin valorar la presència de la música quan aquesta aparegui , o els sorgeixi la necessitat i l ’ interès per escoltar-ne quan aquesta no hi sigui .

·

Els infants des de molt petits tenen una capacitat d ’ escolta molt gran però molt concreta en el temps , per tant quan vulgueu crear moments d ’ escolta atenta , escolliu fragments de música curts .

·

Quan acompanyeu els vostres fills en l ’ escolta de la música , creeu situacions que els produeixin sensacions i emocions positives : balleu amb ells , feu-los un massatge , feu-los un joc de falda , gronxeu-los , jugueu amb un peluix …

·

Si l ’ adult coneix la música que vol escoltar amb el seu fill pot fer que aquestes propostes sensorials tinguin en compte els elements del llenguatge musical que la integren . Exemples : si estem ballant , podem fer un canvi de moviment en el moment que hi ha un canvi en la música ; si volem que captin un instrument que en algun moment té un paper protagonista , acompanyeu la intervenció d ’ aquest instrument amb la visualització d ’ un element : treure i bellugar un mocador en el moment que sona ...( en el taller haureu vist exemples d ’ aquestes situacions ).

·

Si aquestes situacions conduïdes per l ’ adult tenen en compte els elements musicals que integren la música i , després d ’ escoltar-la , l ’ adult té en compte de verbalitzar allò que hem escoltat , els infants de forma natural i progressiva aniran captant , incorporant i entenent el llenguatge musical . Exemples : t ’ has fixat en quina melodia més bonica feia el violí ? Has vist que la música ens ha fet ballar de maneres diferents ?
4