Σημειώσεις για το συντονιστή
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 1
• « Ποιoς είμαι;», μια ερώτηση που παραπέμπει στην ταυτότητα και είναι από τις βασικότερες της ζωής μας. Η έννοια της ταυτότητας αναφέρεται στο σύνολο των αντιλήψεων, πεποιθήσεων και συναισθημάτων που αφορούν στον εαυτό μας.
Η έννοια της ταυτότητας βρίσκεται σε συνάρτηση με τη συνειδητοποίηση ότι κάποιος υπάρχει, ότι έχει προσωπική ιστορία, μια θέση στον κόσμο, μια συνέχεια και ένα μέλλον που του ανήκει. Η ταυτότητα επιτρέπει να τοποθετηθεί κανείς απέναντι στους άλλους, να αναγνωρίσει όσους του μοιάζουν και να διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους.
Το ερώτημα δεν είναι απλώς « ποιος είμαι;» αλλά « ποιος είμαι σε σχέση με τον άλλο; Πώς με βλέπει ο άλλος και πώς βλέπω εγώ τους άλλους;». Σύμφωνα με τον Erikson υπάρχουν πολλαπλές ταυτότητες, όπως είναι η ταυτότητα του φύλου, η επαγγελματική, η θρησκευτική, η πολιτική κτλ.( Δραγώνα, 2007). Καθώς λοιπόν σημαντική υποστήριξη πηγάζει από τον εαυτό μας, βοηθητικό είναι να γνωρίζουμε τον εαυτό μας. Η γνώση αυτή βοηθά στο χτίσιμο μιας ταυτότητας, όσο πιο συνεκτική και στερεή γίνεται.
• Σε περίπτωση που κάποιο παιδί περιγράψει μόνο αρνητικά τον εαυτό του, το ενθαρρύνουμε να μιλήσει και να συμπληρώσει και κάποιο θετικό του γνώρισμα. Αν χρειάζεται, μπορούμε να σχολιάσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία μας.
• Μετά τη εισαγωγική δραστηριότητα και πριν την κεντρική άσκηση ο συντονιστής προτείνεται να περιγράψει με λίγα λόγια τον τρόπο λειτουργίας και επικοινωνίας σε αυτές τις συναντήσεις. Θα μπορούσε να πει:“ Θα συναντηθούμε αρκετές φορές. Θα μιλάμε για θέματα που αφορούν τον εαυτό μας και τη σχέση μας με τους άλλους. Για να διευκολύνουμε τις συζητήσεις μας, ας προσπαθήσουμε να μιλάμε ένας ένας για να ακουγόμαστε και να μην κάνουμε κριτική ο ένας στον άλλον”.
16