Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite | Page 5

dikkat eksikliği ve hiperaktivite

rehberlik servisi bilgilendirme serisi
DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTEDE GÖZLENEBİLEN ÖZELLİKLER
1 ) Derslere ilgisizlik ve eskiye oranla ders başarısında düşüklük
2 ) Sorumluluklarını yerine getirmede kayıtsızlık Sorumluluk almakta zorlanma , düzenli bir iş sürdürememe , organize olamama dikkat eksikliğinin önemli belirtilerindendir . DEHB ’ li çocuklar ergenler günlük basit sorumluluklarda ( oda düzeni , temizlik , vücut bakımı , ev içi sorumluluklar gibi ) önemli problemler yaşarlar . Bu durum aile içinde yoğun çatışmaya neden olur .
3 ) Aile ve otorite figürü ile çatışmada artış Gelişimsel olarak çocukların anne-baba ve otorite figürü ile çatışmaları beklenen bir durumdur . Dürtüselliği olan çocuklar ise , kurallara uymakta zorlanmaları nedeniyle ebeveynleriyle ve otorite figürü ile çok daha yoğun çatışma yaşarlar
4 ) Okulda kurallara uymama , okul kırma Özellikle öğretmenlerle çatışmaya girmek , tartışmak , onların otoritesini sarsıcı davranışlarda bulunmak sık rastlanan belirtilerdendir . Diğer taraftan ailenin haberi olmadan okula gitmeme ve bunun bir alışkanlık hâline gelmesi de önemli sorunlardan biridir
5 ) Ani sinirlenme , öfkesini kontrol edememe Ani ve çabuk sinirlenme gelişimsel dönemin normal bir belirtisi olabilir . Ancak aşırı öfke nöbetleri , öfkeyi kontrol edememe , çok çabuk sinirlenme ve zor sakinleşme dürtüselliği olan çocukların genel özelliklerindendir .
6 ) Sinirlendiğinde kendine ve eşyaya zarar verici davranışlar sergileme Çabuk öfkelenen DEHB ’ li ergenler öfkesini yatıştıramayınca kendilerine ve çevrelerine zarar verici davranışlar sergileyebilirler . Duvara , cama yumruk atma , eşya fırlatma ve kırma gibi davranışlara sık rastlanır . 7 ) Internet ve oyun bağımlılığı 8 ) Riskli eylemlere ilgi duyma 9 ) Uyku sorunları DEHB ’ li olan çocuklar genellikle uykuyu sevmezler . Daha doğrusu uykuları olsa bile uykuya dalmak istemez , geceyi yaşamak isterler . Özellikle okula giden çocuklarda uyku düzeninin bozulması , sabah kalkmakta aşırı zorlanma ve buna bağlı sıkıntılar aile içinde krizlere neden olur . Uykusunu alamayan çocukların okuldaki dikkati daha da bozulur , öğrenme güçlükleri artar . Dikkat eksikliği yoğun olan çocuklarda gündüz uykulu olma hâli gözlenebilir . Özellikle zihinsel çaba gerektiren işlerde hemen uykuları gelir ve uyumak isterler .
10 ) Arkadaş ilişkilerinde sorun yaşama Dürtüsel çocuklar anlaşmazlıklarda ve çatışmalarda kolaylıkla fiziksel güç kullanırlar ve bu yüzden çabuk kavgaya karışırlar . Liderlik özellikleri belirgindir , bazen kabadayılık da yapabilirler . Düşünmeden hareket etmeleri ve cesaretli olmaları nedeniyle kavgalarda zarar görebilirler . Kendilerini ilgilendirmeyen sorunlara da “ adalet dağıtma ” mantığıyla müdahale ederler ve problemin ortasında kendilerini bulurlar . Bu davranışları nedeniyle “ zorba ” etiketi alabilirler . Bir diğer yandan , düşünmeden hareket etmeleri , cesaretli ve arkadaş canlısı olmaları nedeniyle diğer çocuklar tarafından cesaret edilemeyen riskli davranışlara arkadaşları tarafından teşvik edilir ve suçlu duruma düşebilirler . Bu noktada da aslında “ mağdur ” olurlar .

3 şehit orhan sürmen ilkokulu