DERS PLANI Ders-planı-hazırlama-Şablonu-final | Page 7

gösterecektir . * Sıcaklıklara bağlı olarak orman yangınları artacak , uzmanlar bunun daha da hızlı artacağını savunuyorlar . * İklim etkiler ( ultraviyole , yer ozonu , hava kirliliği v . b .) nedenlerle sağlık problemlerinin oluşacaktır . Türkiye ’ ye Etkileri : * ATO ’ nun hazırladığı rapora göre Türkiye küresel ısınmada riskli bölgeler arasında yer alıyor . Türkiye ’ de kuraklaşma ve susuzluk artacak . * Son 70 yılda kaydedilen sıcaklık verilerine göre ; Türkiye ’ nin yıllık ortalama sıcaklıkları artma eğiliminde . Özellikle Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri . * Dünya Yaban Hayatı Koruma Fonu raporuna göre Türkiye ’ de 40 º C mevsim normali sayılacak . Akdeniz ’ de tarım alanı kalmayacak ! * Dünya Yaban Hayatı Koruma Fonu raporuna göre Türkiye ’ de 40 º C mevsim normali sayılacak . Akdeniz ’ de tarım alanı kalmayacak ! * Yağışlar azalınca başta GAP bölgesi olmak üzere baraj göllerinde seviye düşecek . * Isınmayla birlikte su akıntıları değişecek ve balıkların göç yolları bozulacak . * Küresel ısınma ile başlayan kuraklık 100 yıl içinde ülkemizi Kuzey Afrika ’ ya çevirecek . Küresel ısınmanın hem dünyamız hem de ülkemiz için korkunç sonuçlar doğuracağını bilmemize rağmen , almamız gereken önlemler ve yapmamız gerekenler hakkında ( genel olarak ) çok az bilgi sahibiyiz . Bu büyük sorunla hem bireysel hem de kurumsal çalışmalarla baş edebilceğimizi düşünüyorum . Kişisel çabalar yetersiz görünebilir ama hep beraber gidişatı değiştirebiliriz . Daha az enerji kullanımı ve özellikle politikacıları ikna etme konusunda hepimizin bireysel olarak göstereceği çabalar küresel ısınmanın durdurulması için çok büyük önem taşıyor . Küresel Isınmayı durdurmak için yapacağımız çok şey var :
Alacağımız her küçük önlem dünyayı bu felaketten kurtarmak için bir adım olacaktır . * Evimizin yalıtımını iyi yapmak . Evdeki ısı kaçaklarını bulup , önleyici tedbirler almak , * Sadece kullandığımız odaları ısıtmak , * Elektrikli ısıtıcıları asgari düzeyde kullanmak ,. * Isıtma sistemlerinin birkaç yılda bir bakımları ve temizliği yapılmalı , * Isıyı azatlamak ; çamaşırlarımızı kaynar su yerine ılık suda yıkayalım , * Bulaşık ve çamaşır makinelerini dolana kadar çalıştırmamak , * Tasarruflu ampulleri kullanmak , * Elektrikli aletlerin kullanılmadığı zamanlarda kapalı olduklarına emin olmak ,.
* Toplu taşım araçlarını tercih edelim . * Arabamızın bakımını ihmal etmeyelim . Basit bir yakım tasarrufunda etkilidir . Organik ürünleri seçelim . Çiftçiler her yıl milyarlarca ton tarım ilacı kullanırlar . Bu ilaçlar ' zararlıları ' öldürürken toprağın içinde karbonu tutan mikroorganizmaları da öldürür . Dolayısıyla karbon toprakta tutunamadığı için atmosfere karbondioksit olarak salınır . Organik olmayan tarım ürünleri sadece sağlığımıza zararlı olmayıp küresel ısınmaya da yol açar . * Yerel ürünlerle beslenelim . Çok seyahat etmiş ürünler bize ulaşana kadar karbondioksit salınımına neden olurlar . * Mevsiminde yiyelim . Ulaşımın yol açacağı sera gazlarını önlemiş oluruz . * Kendi sebze bahçemizi yapabiliriz . * Geri dönüşüm : Geri dönüşümlü ürünler birincil ürünlerden genelde daha ucuzdur ve üretiminde daha az enerji kullanılır .
* Logoları kontrol edelim : Bir ürünü almadan önce ambalajının geri kazanılabilir olup olmadığını kontrol edelim . Geri dönüşüm logosu üçgen şeklini oluşturan üç okla gösterilir .
7