Hvis en retshjælp skal sikre, at dens klienter modtager kvalificeret rådgivning, er juridiske praktikanter en nødvendighed. Det kan dog være svært at tiltrække jurastuderende til et fuldtidspraktikophold, da jurastudiet på Københavns Universitet ikke giver mulighed for pointgivende praktikophold, og de studerende modtager derfor ikke modtager SU undervejs.
Den Sociale Retshjælp er afhængig af frivillige kræfter, der påtager sig rollen som juridiske rådgiver, hvilket er gældende for de fleste retshjælpsorganisationer. Den Sociale Retshjælp tilbyder derfor også praktikstillinger på 3-5 måneder for på den måde at sikre kvalificerede rådgivere til at løfte den store samfundsopgave, det er at yde gratis juridisk rådgivning og gældsrådgivning til socialt udsatte borgere samt borgere under indtægtsgrænsen for fri proces.
Dette er en stor succes for både Den Sociale Retshjælp, borgerne, vi hjælper, og for de mange praktikanter med forskellige uddannelsesbaggrunde såsom finansbachelorer, socialrådgivere, mediegrafikere, statskundskabsstuderende, antropologer og HR- og kommunikationsstuderende, der ud over selv at få praktisk erfaring også gavner samfundet som helhed.
Det er dog en stor udfordring for organisationen at tiltrække juridiske praktikanter, da jurastuderende fra Københavns Universitet ikke kan tage et praktikophold som et led i deres studium. Juridiske praktikanter er af stor værdi for organisationen, men en praktikstilling i en retshjælp er samtidig af stor værdi for de studerende, og deres erfaringer er attraktive for fremtidige arbejdsgivere, da jurastuderende sjældent får fx erfaring med klientkontakt igennem studiet.
|
Samtidigt giver praktikstillingen rig mulighed for at lære om flere forskellige dele af lovgivningen, lige fra socialret og lejeret til strafferet, og praktikanterne får derfor lejlighed til at afprøve, hvilke sider af juraen de har størst interesse for i forhold til den videre specialisering på studiet.
Hvis retshjælpsorganisationer skal kunne varetage opgaven med at sikre ressourcesvage borgere gratis juridisk rådgivning på trin 1-3 og dermed varetage deres retssikkerhed, er det nødvendigt med fuldtidsansatte, kvalificerede rådgivere. En optimal og udbytterig måde at løfte denne væsentlige samfundsopgave på er ved at skabe muligheden for praktikplads til jurastuderende.
Stor konkurrence på arbejdsmarkedet Ida Skov er juridisk praktikant hos Den Sociale Retshjælp i København, og hun mener, at praktikpladsen har rigtig meget at byde på. Praktikstillingen har udvidet hendes evner til at benytte lovgivningen på en praktisk måde og samtidig styrket hendes evner i forhold til kommunikation med forskellige parter, såsom socialt udsatte personer og myndigheder.
Ida Skov var fast besluttet på at tage et praktikophold under sit studium, da der er stærk konkurrence på arbejdsmarkedet, og relevant arbejdserfaring derfor er en nødvendighed. Hun havde i forvejen truffet beslutningen om at tage et halvt års praktik, selv hvis det skulle gøres uden indtægt. Den Sociale Retshjælp forsøger at gøre praktikpladserne mere tiltrækkende ved at tilbyde stor fleksibilitet i forhold til studierne, hvilket har muliggjort, at Ida kan studere om aftenen under sit praktikophold. Med denne fleksibilitet kan Ida fortsat modtage SU, men de færreste studerende er bevidste
|
Fleksibilitet er ikke hele løsningen Fleksibilitet kan dog ikke bære ansvaret alene. Den Sociale Retshjælp mener, at alle jurastuderende burde have mulighed for at tage et pointgivende praktikophold. Et praktikophold er med til at styrke deres færdigheder og giver dem erfaring med at bruge juraen i praksis. For jurastuderendes vedkommende er størstedelen af deres viden fra studiet forældet, når de bliver færdiguddannet, og viden om den praktiske brug af juraen er derfor afgørende for deres videre karriere. Samtidig kan det være med til at sikre kvalitetsrådgivning i retshjælpsorganisationer.
Ida Skov siger, at når studerende læser, at et praktikophold er frivilligt og ulønnet, skal de lige finde ud af, hvordan de skal få deres økonomi til at løbe rundt. Ifølge hende er praktikstillingen et fuldtidsjob uden løn, hvilket skaber en svær økonomisk situation, da de fleste har husleje og lignende, som de skal betale. Hun siger, at den manglende SU eller løn afholder mange fra at søge praktikstillingen. Hun kan samtidigt ikke forstå, hvorfor praktikstillingen ikke er pointgivende på Københavns Universitet, da praktikophold i udlandet er pointgivende.
Ida mener, at et praktikophold i Danmark også burde give ECTS-point, da det netop er dansk lovgivning, jurastuderende skal bruge i deres videre karriere. Samtidigt mener hun, at et praktikophold hos Den Sociale Retshjælp giver så mange praktiske erfaringer, at det supplerer studiet perfekt.
|
For at kunne hjælpe retshjælpsorganisationernes klienter bedst muligt er det også, ifølge Ida Skov, nødvendigt, at der er juridiske praktikanter ansat på fuld tid, da langt de fleste af klienternes sager er meget tidskrævende. For Ida Skov er det samtidigt også fuldtidsansættelsen, der er interessant, da en fuldtidsstilling giver meget erfaring.
Et pointgivende praktikophold ville være til gavn for både den offentlige retshjælp og for de jurastuderende selv. Pointgivende praktikophold vil kunne sikre, at retshjælpsorganisationernes klienter modtager kvalificeret og kompetent rådgivning, samtidigt med at praktikopholdet giver de jurastuderende værdifulde erfaringer, som styrker deres fremtidige karrierer.
Muligheden for at integrere et pointgivende fuldtidspraktikophold i jurastudiet på Københavns Universitet ville altså løfte mulighederne for retshjælp, og hvis retshjælpen skal være med til at sikre retssikkerheden i Danmark, er det afgørende, at der er mulighed for at ansætte juridiske rådgivere på fuld tid. Det kunne samtidig tænkes, at fuldtidspraktikophold kunne gøre det nemmere for de studerende at arbejde for en kortere periode i retshjælpsorganisationer, som befinder sig uden for uddannelsesbyerne.
Den Sociale Retshjælp opfordrer derfor til, at der indføres pointgivende praktikophold for relevante praktikstillinger på jurastudiet på Københavns Universitet. Dette ville gøre praktikstillingerne mere attraktive for de studerende og dermed sikre kvalificerede og erfaringsrige jurister i fremtiden.
|