De Dalfser Marskramer Nr. 48

SCHA DEGA RAN T
SCHA DEGA RAN T
Een uitgave van :
ACTIEF NIEUWLEUSEN ondernemersvereniging
Nr . 48 Dinsdag 29 november 2022 Waarin opgenomen de KernPunten , berichten van gemeente Dalfsen www . dedalfsermarskramer . nl Ankum Balkbrug Dalfsen Hasselt Hoonhorst IJhorst Lemelerveld Nieuwleusen Oudleusen Rouveen Staphorst Vinkenbuurt Witharen
Hoonhorst : 80 Brieven schrijven
Afscheid Kuiper van
Hans Wink erelid woningen erbij 7 voor Amnesty 11 Jeugdbrandweer 13 USV-supporters 14

Meile Haan met limousine naar Meandercollege

NIEUWLEUSEN – Meile Haan ( 80 ) uit Nieuwleusen werd vrijdagmiddag met een enorme limousine opgehaald bij zijn woning aan de Grote Markt . Samen met zijn vrouw Siny Haan , kinderen en kleinkinderen werd Haan naar het Meander College in Zwolle gebracht waar een receptie voor hem was geregeld .
De fitte tachtiger gaat nog steeds vrijdags op de ( gewone ) fiets naar Zwolle om daar les te geven . Hij begon in 1971 als docent natuurkunde op het Agnieten College en tegenwoordig geeft de pensionado nog steeds techniekles aan een clubje gemotiveerde leerlingen . Zolang hij kan , wil Haan dit blijven doen , want hij voelt zich nog niet rijp voor achter de orchideeën . Meile Haan . Foto : Marcel van Saltbommel .

Watergezant spreekt met kinderen over de Vecht

DALFSEN – Een paar leerlingen uit groep 7 en 8 van De Vuursteen in Dalfsen gingen donderdagmiddag langs de Vecht in gesprek met watergezant Henk Ovink – die net terug was van de Klimaattop in Egypte . Ze spraken samen over de Vecht en de betekenis van schoon water .
Wim Eikelboom , bekend van Rivierverhalen , had de ontmoeting gearrangeerd en maakte van dat gesprek een aflevering voor zijn podcast Vechtverhalen . De kinderen Vera , Tim , Daan en Esmee hebben allemaal wel iets met de Vecht . De jongens vissen er heel
graag . Daan : “ het is heel goed viswater ” en als ze afval of plastic tegenkomen , stoppen ze dat keurig in een prullenbak . Want ze willen wel dat het een schone rivier blijft . Esmee vindt de Vecht vooral mooi om te zien en leuk om foto ’ s van te maken . Eén van de kinderen heeft
De kinderen in gesprek met Henk Ovink en Wim Eikelboom .
een boekje gelezen over overstromingen van de Vecht en is daardoor geïnteresseerd geraakt in de rivier . Op de vraag of dat weer zou kunnen gebeuren , zo ’ n overstroming , denken de kinderen van wel , maar ze maken zich er geen hele grote zorgen over . Zoals de wolkbreuk van een paar jaar geleden , dat was ook in een paar dagen wel weer opgelost , volgens de kinderen . Henk Ovink woont ook in Dalfsen , vlakbij de Vecht . Hij is speciale Nederlandse gezant bij de Verenigde Naties en overstromingsexpert . “ Ik ben watergezant , een soort ambassadeur voor water ,” vertelt hij de kinderen . “ Te veel water , daar zijn we nog niet klaar voor . Veel mensen weten niet wat ze dan moeten doen , zoals laatst in Duitsland . Je voorbereiden op extreme weersomstandigheden is steeds belangrijker .” Hij hoopt dat kinderen water leuk gaan vinden en er iets voor willen doen . In coronatijd was bijvoorbeeld handen wassen heel belangrijk om niet ziek te worden , maar miljarden mensen op de wereld kunnen hun handen helemaal niet wassen . “ Water heeft jullie nodig ,” zegt hij tegen de kinderen . “ Wist je trouwens dat de otter hier zwemt ?” Hij heeft het dier niet zelf gezien , maar wel sporen gevonden onder de Blauwe Bogen Brug . De leerlingen hebben op school les gehad over overstromingen en wateroverlast . Ze hebben bijvoorbeeld met de hele klas gekeken naar hoe hoog het water bij hun eigen huis zou komen in Dalfsen . De kinderen vinden het een wonder wat er allemaal gebeurt met de natuur . Samen komen ze wel tot de conclusie dat je
van het water kun genieten , om te drinken , te zwemmen , te vissen en naar te kijken . Water is de basis van alle leven . Maar water kan ook gevaar betekenen , tijdens stormen en zeespiegelstijging . Voor Henk betekent de Vecht een rivier die grenzen over gaat , je moet samenwerken om er mee om te gaan . Hij zwemt er graag in , liefst ’ s morgens heel vroeg . De Vecht is bovendien een zoetwatervoorziening . Dalfsen ontleent zijn bestaan aan het de Vecht en huizen aan het water zijn meer in trek . Hij vindt het oppervlaktewater niet zo goed in Nederland , daar moeten we beter voor zorgen . Maar ons land is wel slim met water , aldus de watergezant . Zijn werk bestaat uit de wereld rondreizen om andere landen te helpen bij hun strijd tegen het water . Twee miljard mensen hebben geen directe toegang tot water , daar komt het niet – zoals bij ons – gecontroleerd uit de kraan . “ Slecht water leidt tot ziektes , de grootste doodsoorzaak is nog steeds vuil water ,” aldus Henk . Aan het eind van het gesprek mogen de kinderen nog een wens uitspreken over de rivier : “ dat de Vecht eeuwig mag blijven bestaan .”
Gevonden afval in de prullenbak stoppen .

Adventskalender ‘ Kerst in Dalfsen ’

DALFSEN - Projectgroep ‘ Kerst in Dalfsen ’ organiseerde eerder wandelingen langs verschillende kersttuinen in Dalfsen , die samen het Kerstverhaal vertelden . Dit jaar verspreidt de projectgroep een adventskalender om toe te leven naar Kerst .
Deze kalender ligt vanaf begin december bij Albert Heijn , Jumbo , Readshop , Primera , Zussies en bij de bibliotheek , om gratis mee te nemen . Maar de kalender is ook geheel online te volgen via Facebook en Instagram ' Kerst in Dalfsen '. Van 7 t / m 26 december kan men elke dag een vakje open krassen . Scan de QR-code die dan verschijnt en lees , luister , geniet en doe mee . Op de zaterdagen en zondagen vóór Kerst is er een speciale activiteit . De tijden en locaties staan op de dag zelf vermeld op de kalender en online op ‘ Kerst in Dalfsen ’. Tijdens het ' Feest van Licht ' op kerstavond , 24 december om 19.30 uur in Trefkoele +, staat men stil bij de hoopvolle gebeurtenis van Kerst . Het feest waarbij wordt gevierd dat Jezus geboren is en licht op deze aarde bracht . De adventskalender en de activiteiten zijn een initiatief van ‘ Kerst in Dalfsen ’ waar mensen uit diverse kerken in Dalfsen aan meewerken .

Autoschade ? Wij helpen u graag !

Korterink , uw erkende Focwa schadeherstelbedrijf voor alle merken en contractpartner van bekende verzekeraars .
Het meest actuele nieuws op dedalfsermarskramer . nl
Oude Rijksweg 510 , Rouveen 0522 - 291346 • korterink . nl
TOP H E RSTEL
TOP H E RSTEL
SCHA DEGA RAN T
Volg De Dalfser Marskramer ook op Twitter en Facebook :
@ dalfsermarskr dedalfsermarskramer Dalfsermarskramer
SCHA DEGA RAN T
TOP H E RSTEL