De Dalfser Marskramer Nr. 45

Gemeente trekt geld uit voor bijenstal , game-event , hondenspeelveld en meer
Een uitgave van :
ACTIEF NIEUWLEUSEN ondernemersvereniging
Nr . 45 Dinsdag 9 november 2021 Waarin opgenomen de KernPunten , berichten van gemeente Dalfsen www . dedalfsermarskramer . nl Ankum Balkbrug Dalfsen Hasselt Hoonhorst IJhorst Lemelerveld Nieuwleusen Oudleusen Rouveen Staphorst Vinkenbuurt Witharen
Sallandse Huizen
Top-klas gaat van Toch nog een
Film en expositie
Zwarte Dennen start in Nieuwleusen 5 Mini-Oranjefeest 9 in kulturhus De Spil 11 Cross gaat door 13
1,0 % courtage excl . btw Verkoop van uw woning .
0529 851110

Dalfsen weer beetje groener : tegels eruit en planten erin

DALFSEN – Dozen en tassen vol met planten werden zaterdagmorgen aangeleverd bij natuurboerderij Lindehoeve in Dalfsen . De plaatselijke werkgroep Operatie Steenbreek - onderdeel van duurzaamheidsvereniging Groen Gebogen in Dalfsen – organiseerde daar een plantenruilbeurs .
Ze hopen dat steeds meer inwoners hun tegels en andere verharding verwijderen en de ruimte opvullen met planten . Zo probeert Operatie Steenbreek groen en biodiversiteit te vergroten in de tuinen . Groen , gewoon doen : door tegels te vervangen door planten en bloemen , beperk je hittestress in de zomer en wateroverlast in natte seizoenen . Tijdens het ruilen werden er allerlei plantenweetjes uitgewisseld en gaven de meer ervaren tuiniers vele tips . Jong en oud ( er ) komt planten ruilen bij Natuurboerderij Lindehoeve .

Gemeente trekt geld uit voor bijenstal , game-event , hondenspeelveld en meer

Dalfsen subsidieert initiatieven uit de samenleving

DALFSEN – Gemeente Dalfsen stimuleert met subsidie lokale organisaties om kunstige en creatieve ideeën te bedenken .
Gitarist Erik Raayman uit Zwolle en Mevrouw Vlinder op het geheugenpunt van de Stadkamer in Zwolle .
Het doel is om het culturele aanbod voor een nog breder publiek toegankelijk te maken en de leefomgeving van inwoners te verbeteren . Zo verwacht Dalfsen het voor inwoners en bezoekers nog prettiger te maken om in de gemeente te wonen , werken en recreëren . De gemeente roept organisaties op om initiatieven in te dienen . De voorwaarden en het aanmeldformulier staan op www . dalfsen . nl / initiatief . Een idee aanmelden kan tot 15 januari 2022 . In een eventuele tweede aanvraagronde is het tot 15 augustus 2022 opnieuw mogelijk om hier aanspraak op te maken .
Eerder dit jaar heeft de gemeente al diverse initiatieven ontvangen en is subsidie toegekend aan een aantal initiatieven . Zo gaat Mevrouw Vlinder zingen met nieuwe Nederlanders , gaat het Grammofoonmuseum diverse workshops organiseren en organiseert de Stichting Epic Youth met en voor jongeren een online game-event . Daarnaast zijn er nog meer initiatieven van de grond gekomen of gaan er komen , zoals de realisatie van een hondenspeelveld in Dalfsen , het bouwen van een bijenstal bij de toekomstige Natuurboerderij in Nieuwleusen , een evenement voor het einde van het zwemseizoen door De Spil en verlichting van het Kanaalpark in Lemelerveld .
Zing Nederlands met me ! Jeanette den Ouden oftewel Mevrouw Vlinder is blij met de subsidie : “ Ik zing liedjes met nieuwe Nederlanders , zodat men zich op een creatieve en ontspannen manier de Nederlandse taal eigen kan maken .” Jeanette voert de activiteit zelf uit . “ Ik heb hiervoor de training tot taalcoach gevolgd en het daarbij horende certificaat gehaald . Voor mij is dit een ontzettend leuke manier om nieuwe Nederlanders te helpen .” Op www . mevrouwvlinder . nl staat meer informatie over de activiteiten van Jeannette .
Epic Youth Naast andere digitale activiteiten , organiseert stichting Epic Youth game-evenementen waarbij honderden jongeren tussen de 10 en 20 jaar oud tegelijkertijd online deelnemen aan populaire games . Coördinator Thomas Vermeij : “ Wij zijn door Dalfser jongeren benaderd om ook in de gemeente Dalfsen een dergelijk evenement te organiseren . Dankzij deze subsidie is dat nu mogelijk . Het evenement wordt , met onze hulp , uiteindelijk volledig door jongeren uit Dalfsen georganiseerd .” Aanmelden kan via www . epicyouth . nl door op de grote ‘ schrijf je in ’ knop te klikken . Neem voor vragen contact op met Thomas Vermeij via tel . 06 53 80 83 40 .

NL Leest in november

DALFSEN - In november leest iedereen hetzelfde boek , tijdens de campagne Nederland Leest . Dit jaar is dat De wandelaar van Adriaan van Dis .
In dit boek krijgt een Nederlander in Parijs bij een brand een hond in zijn schoot geworpen . Een hond die een andere wereld voor hem opent : die van vluchtelingen , illegalen en zwervers . Het verandert Parijs , het verandert de man : hij wil helpen , goed doen . Maar alles wat hij doet , pakt anders uit . Alle bezoekers krijgen in november het boek cadeau als ze bij de bibliotheek komen .
Aan Nederland Leest Junior doen in Dalfsen veertien basisscholen en het Agnietencollege mee . Zij lezen en bespreken allemaal het boek Katvis , geschreven door Tjibbe Veldkamp . Kijk ook op de website van Nederland Leest .
Aanvragen subsidie Wethouder Jan Uitslag roept om met initiatieven te komen . “ Alle initiatieven om een leuke culturele activiteit uit te voeren of om de leefomgeving te verbeteren zijn van harte welkom . Misschien komt u in aanmerking voor een subsidie .” Tot 15 januari 2022 kunnen aanvragen ingediend worden voor de subsidieregeling ‘ Initiatieven uit de samenleving ’. Meer info , zoals de voorwaarden en het aanvraagformulier staan op www . dalfsen . nl / initiatief . Weten of een initiatief mogelijk in aanmerking komt voor subsidie ? Neem dan contact op met gemeente Dalfsen , tel . 14 0529 / e-mail : gemeente @ dalfsen . nl Behoefte aan ondersteuning bij het aanvragen van subsidie ? Neem dan contact op met Saam Welzijn , tel . 0529 482 121 , e-mail info @ saamwelzijn . nl
Het meest actuele nieuws op dedalfsermarskramer . nl
Volg De Dalfser Marskramer ook op Twitter en Facebook :
@ dalfsermarskr dedalfsermarskramer Dalfsermarskramer