De Dalfser Marskramer Nr. 45

Een uitgave van :
ACTIEF NIEUWLEUSEN ondernemersvereniging
Nr . 45 Dinsdag 8 november 2022 Waarin opgenomen de KernPunten , berichten van gemeente Dalfsen www . dedalfsermarskramer . nl Ankum Balkbrug Dalfsen Hasselt Hoonhorst IJhorst Lemelerveld Nieuwleusen Oudleusen Rouveen Staphorst Vinkenbuurt Witharen
Raad Dalfsen scherpt Koor Sursum Corda
Banden aanhalen met Actie Check je woonvisie aan 4 stopt ermee 9 partnergemeente 9 warmtelek in Dalfsen 15

Sallands Bakfeest trekt weer volle tent in Dalfsen

DALFSEN – De feesttent aan de Welsummerweg in Dalfsen was weer tot de nok toe gevuld zaterdagavond . Van heinde en ver , tot Limburg toe , kwamen de duizenden bezoekers aan , met fietsen , bussen of de benenwagen . De Vechtboerties onthaalden de bezoekers bij de ingang en zorgden meteen al voor een feestelijke sfeer .
Optredens waren er van Royal Beat , Marloez Atemlos , Haagse DJ Outsiders , DJ Eric Docter en de uitsmijter kwam van Mooi Wark . Het boerenrock genre van de Drentse band viel weer goed in de smaak . De vier mannen improviseerden er lustig op los en het werd groot feest met de vrolijke rock- ' n-roll nummers .
Het Salland Bakfeest in volle gang .

Humanitas : “ Wat kunnen we doen om erger te voorkomen ”

Zoek tijdig hulp bij financiële moeilijkheden

DALFSEN / NIEUWLEUSEN – “ We merken bij de thuisadministratie de laatste tijd een toename van deelnemers ,” zegt Antoinet Kootstra , coördinator van Humanitas Thuisadministratie Dalfsen en Staphorst . “ Door de stijgende energieprijzen en de dure boodschappen neemt het aantal inwoners met financiële problemen snel toe .”
Ze merkt dat er nu een groep inwoners in de problemen komt die normaal niet gewend zijn aan geldzorgen . “ Sommige mensen met een koopwoning en beiden een baan , komen nu ook in moeilijkheden .” Antoinet roept mensen , die tegen moeilijkheden aanlopen , op om langs te komen bij het Steunpunt Formulieren , een onderdeel van vrijwilligersorganisatie Humanitas . Dat Steunpunt houdt iedere week spreekuur in Nieuwleusen en Dalfsen . “ Er is een groep mensen die helemaal niet weet dat ze hulp kunnen krijgen ,” zeg de coördinator . “ Bovendien er zijn ook echt wel regelingen waaruit mensen
soms een bijdrage kunnen krijgen . Wat dat betreft , is Dalfsen een betrokken gemeente , die haar best doet om inwoners voort te helpen .” Er hangt een zeker stigma op geldzorgen , merken de vrijwilligers van Humanitas . Ook het woord ‘ schulden ’ impliceert al dat je er zelf iets aan kunt doen . “ Maar in financiële problemen komen kan ons allemaal overkomen ,” zegt Antoinet , “ zeker nu door de wereldpolitiek alles enorm duur is geworden . Dan komt het eind van je spaargeld soms sneller in zicht dan je ooit had kunnen bedenken .” Ze noemt het voorbeeld van mensen die nu ineens 1.000
Archieffoto : een vrijwilliger neemt formulieren door met een inwoner .
euro voor hun energie moeten betalen . Maar van in de kou zitten en te veel bezuinigen op het eten kunnen mensen ziek worden , dus moeten ze het niet zo ver laten komen en op tijd hulp zoeken . Iedereen kan binnenlopen bij de spreekuren van Humanitas of bij de Infopunten in de kulturhusen , die inwoners ook naar de juiste instanties kunnen verwijzen , zoals bijvoorbeeld Schuldhulpmaatje , Voedselbank , Saam Welzijn , Participatieraad , woningcorporatie , kerk of werkgever . Soms kennen mensen niet de regelingen die er zijn , of weten niet wat ze aan moeten met brieven of formulieren , of met de computer . De vrijwilligers van Steunpunt Formulieren kunnen bijvoorbeeld helpen bij het aanvragen of wijzigen van huurtoeslag of zorgtoeslag of bij het aanvragen van een tegemoetkoming in energiekosten of ( bijzondere ) bijstand of aanvragen van kwijtschelding GBLT . Verder zijn er kindregelingen , kunnen vrijwilligers helpen met bellen met instanties , abonnementen opzeggen en alle andere soorten regelingen die het iemand financieel makkelijker kunnen maken . Meer informatie : tel . 06-2076 5040 of e-mail a . kootstra @ humanitas . nl Gemeente Dalfsen heeft een taskforce ( energie ) armoede ingesteld . Deze taskforce rapporteert maandelijks aan de gemeenteraad wat voor acties partners houden tegen armoe-
de . Dat zijn o . a . de Dorpen van Morgen met Check je warmtelek ( voor energiebesparing ), Saam Welzijn helpt inwoners met energiecoaches en klusteams bij kleine bespaarmaatregelen in de woning , de kerken van Dalfsen hebben het fonds ‘ Dalfsen geeft warmte ’ opgericht . Verder heeft de gemeente een noodfonds ingesteld , waarmee ze inwoners , ondernemers en maatschappelijke organisaties kan helpen waar landelijke regelingen onvoldoende blijken te zijn . De gemeente heeft zes regelingen / vergoedingen waar inwoners met een laag inkomen gebruik van kunnen maken .

Sinterklaasfeest in De Spil

NIEUWLEUSEN - Sinterklaas komt op zaterdag 19 november met zijn pieten naar kulturhus De Spil . Om 13.30 uur gaat de zaal open .
Dweilorkest De Bruggebloazers brengt de stemming er dan alvast in . De show met Jet & Joep start om 14.00 uur . De entree is gratis en aan het einde krijgt iedereen wat lekkers mee naar huis .
Volg De Dalfser Marskramer ook op Twitter en Facebook :
@ dalfsermarskr dedalfsermarskramer Dalfsermarskramer
Steunpunt Formulieren
DALFSEN - Het Steunpunt Formulieren Dalfsen houdt iedere dinsdag spreekuur van 9.00-12.00 uur in kulturhus Trefkoele +, in de Bukkumzaal in de bibliotheek , Ruigedoornstraat 108 in Dalfsen . Het Steunpunt Formulieren in Nieuwleusen houdt elke donderdagmiddag van 15.00- 17.00 uur spreekuur in kulturhus De Spil , achter in de bibliotheek , Koningin Julianalaan 10 in Nieuwleusen . Een gesprek aanvragen in een aparte ruimte is mogelijk . En is naar het spreekuur komen een te hoge drempel , app dan naar Antoinet , tel . 06-2076 5040 .