De Dalfser Marskramer Nr. 43

Een uitgave van :
ACTIEF NIEUWLEUSEN ondernemersvereniging
Nr . 43 Dinsdag 26 oktober 2021 Waarin opgenomen de KernPunten , berichten van gemeente Dalfsen www . dedalfsermarskramer . nl Ankum Balkbrug Dalfsen Hasselt Hoonhorst IJhorst Lemelerveld Nieuwleusen Oudleusen Rouveen Staphorst Vinkenbuurt Witharen
Sallandse Huizen
Feestje met twee Lassche lijsttrekker
Uitbreiding van
De Polhaar wint Big Bands in De Spil 7 van ChristenUnie 13 schoolfruit uitdelen 13 tafeltennistoernooi 15
1,0 % courtage excl . btw Verkoop van uw woning .
0529 851110

Storm raast over omgeving gemeente Dalfsen

DALFSEN – Een harde wind heeft donderdag de nodige schade aan bomen aangericht . Rond 05.45 uur werd de brandweerpost Nieuwleusen gealarmeerd en niet veel later ook de posten van Dalfsen en Lemelerveld .
Brandweerkorpsen in de omgeving , zoals van Hasselt , Balkbrug , Ommen en Staphorst moesten eveneens ingezet worden bij stormschades . De brandweer van Nieuwleusen heeft de wegen vrijgemaakt op de Ankummerdijk , Hoevenweg , Kampendwarsweg en Oosterkampen . Brandweer Dalfsen heeft bomen verwijderd op De Stouwe en brandweer Lemelerveld aan de Migaweg . Daar moest nog een hoogwerker uit Zwolle aan te pas komen . Bij het aanbreken van de ochtend namen medewerkers van de gemeente Dalfsen de meldingen over en verzaagden diverse takken en bomen . Voor zover bekend hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan .

Goede resultaten voor NKV-leden bij kleindierenshow in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Vrijdag en zaterdag hield de Nieuwleusener Kleindierteelt Vereniging ( NKV ) de kleindierenshow in de Maranathakerk in Nieuwleusen . Vrijdagavond was de opening , maar overdag was het al een en al bedrijvigheid vanwege de keuring van de dieren .
“ We hebben als bestuur bewust niet zo veel aandacht gegeven aan de show , buiten de vereniging om ,” zegt bestuurslid Bernadette Nijboer . “ Ook al in verband met de oprukkende coronabesmettingen in
Foto : Marcel van Saltbommel
het dorp en omliggende gemeenten . Maar omdat we er een doorloopevenement van hebben gemaakt , konden bezoekers wel komen , als ze gepaste afstand hielden .” Vorig jaar was er geen clubten-
Wim van Veen kijkt toe hoe de keurmeester zijn kip beoordeelt .
toonstelling , vanwege de coronamaatregelen . “ Maar de fokkerij is gewoon doorgegaan ,” zegt secretaris Wim van Veen van het NKV . “ Het uiteindelijke doel is om te proberen het ras te verbeteren .” De leden werken naar een show toe , op dat moment proberen ze de dieren zo mooi mogelijk naar voren te brengen . Dit jaar waren er 180 dieren op de show , iets minder als andere jaren . Meestal schommelt het aantal zo rond de 190 á 200 dieren .
Vrijdagmorgen waren diverse keurmeesters bezig om de dieren te beoordelen . De bestuursleden schrijven de bevindingen van de keurmeesters op een kaartje dat later aan het hok wordt bevestigd . Voor de hoenders was een A-keurmeester uit het Friese Balk gekomen . Zo ’ n keurmeester moet van zo ’ n 80 á 90 rassen de kenmerken weten , dus dat vergt jaren studie . Maar gelukkig is er de ‘ kippenbijbel ’, een naslagwerk waarin precies beschreven staat waar de dieren aan moeten voldoen . De keurmeester heeft een belangrijke voorlichtende taak binnen de liefhebberij . Samen met de betreffende speciaalclub helpt hij de fokkers de goede fokrichting op , die natuurlijk steeds aan ontwikkelingen onderhevig is .
“ Het is ieder jaar weer verrassend hoe je dieren worden beoordeeld ,” zegt Van Veen , die zelf New Hampshire kippen houdt . “ Het verschilt natuurlijk ook wel per keurmeester . En hoe groter de tentoonstelling , hoe meer vergelijkingsmogelijkheden . Op een grote tentoonstelling moet er wel iets strenger worden beoordeeld .” Volgens de standaard fokken is niet eenvoudig , weet hij , maar het is wel een uitdaging , je wilt het steeds beter doen .
De NKV is een bloeiende club met 50 leden , terwijl de landelijke trend toch wel dalend is . Daaronder zijn er tien jeugdleden , die het goed doen . Op de Jeugdshow in Laren was de NKV onlangs nog de vereniging met de beste resultaten . Dat geeft goede hoop voor de toekomst .
De uitslagen bij de Jeugd : de eerste plaats bij de Cavia ’ s had Julia Nijboer met een borstelhaar , bij de Hoenders Eline Verkley met een New Hampshire , bij Konijnen Feline Klunder met een kleine

Lezing over ontspullen

DALFSEN - ‘ Minimalist ’ Gera van den Berg geeft een lezing over ontspullen , consuminderen en duurzamer leven . Dat gebeurt op woensdag 3 november om 20.00 uur in De Overkant in Dalfsen .
Werkgroep de Groene Kerk van de Protestantse gemeente Dalfsen heeft haar uitgenodigd . Van den Berg is een van de bekendste minimalisten in Nederland . Ze schreef het boek ‘ Op orde ’, columns en ontwikkelde een eigen methode rondom minimaliseren . Zij wil anderen inspireren tot goed rentmeesterschap . Steeds meer mensen hebben de behoefte om hun leven te ontspullen . Ze verlangen naar een minder vol huis en zien in dat vroeg of laat toch van die spullen afstand moet worden gedaan . Iedereen is van harte welkom om de lezing bij te wonen . Er zijn geen kosten aan verbonden . Aanmelding via Mans Boelens : mans . boelen @ gmail . com of Geert Christerus : christerus @ hotmail . com tel . 06-1961 6007 .
Chincilla . Overig uitslagen : Konijnen , Gerritjan Stegerman met een Wener blauw met een U 98 punten . Een topprestatie , want een U betekent uitmuntend . Stegerman was eveneens de beste bij de dwerghoenders . Bij de grote hoenders won Jan Dirk Nijkamp . De mooiste Cavia was van Jan Snijder . De mooiste Watervogel ook van Jan Dirk Nijkamp .
Volg De Dalfser Marskramer ook op Twitter en Facebook :
@ dalfsermarskr dedalfsermarskramer Dalfsermarskramer