De Dalfser Marskramer Nr. 18

SCHA DEGA RAN T
SCHA DEGA RAN T
Een uitgave van :
ACTIEF NIEUWLEUSEN ondernemersvereniging
Nr . 18 Dinsdag 2 mei 2023 Waarin opgenomen de KernPunten , berichten van gemeente Dalfsen www . dedalfsermarskramer . nl
Ankum Balkbrug Dalfsen Hasselt Hoonhorst IJhorst Lemelerveld Nieuwleusen Oudleusen Rouveen Staphorst Vinkenbuurt Witharen
Quinten doneert Terugblik op
Weekend van
Open Meivakantie haar aan Kika 7 Koningsdag 8 Kunst om Dalfsen 9 tennistoernooi 10

Kernen van Dalfsen vieren zonnige Koningsdag uitbundig

Achteruitloop festival voor ALS

DALFSEN - ALS Team Dalfsen organiseert het Achteruitloop festival . Dat gebeurt op zaterdag 6 mei vanaf 13.00 uur op het evenemententerrein naast het gemeentehuis in Dalfsen . Met dit evenement zamelt het team geld in voor de strijd tegen de spierziekte ALS .
Foto : Marcel van Saltbommel . Bekijk het fotoalbum op onze website www . dedalfsermarskramer . nl
NIEUWLEUSEN / DALFSEN – In alle kernen van de gemeente Dalfsen werd Koningsdag uitbundig gevierd . Soms met een meerdaags programma , zoals in Dalfsen en Hoonhorst , of een uitgebreid programma op Koningsdag zelf .
Aubades , dorpsontbijt of brunch , optochten , pubquizzen en muziek : voor iedere inwoner was er wel wat leuks te doen . In Nieuwleusen was het de hele dag feest , het begon met de aubade en versierde fietsenoptocht bij ’ t Olde Gemientehuus en verplaatste zich later daarna naar ’ t Witte Peerd , want het Palthebos was niet begaanbaar genoeg na alle regen . Vele inwoners vierden het feest mee . In Dalfsen organiseerde Oranjevereniging Dalfsen al vele activiteiten in aanloop naar Koningsdag , waaronder de jurering van de straatversiering , pimp je voertuig , kindertheater , een scootmobieltocht en de Nacht van Oranje .
Lees meer over Koningsdag op pagina 8 .
Volwassenen kunnen meedoen aan twee parcoursen , de free run en de obstakelrun . Speciaal voor kinderen is er een kinderrun . Zij mogen verkleed gaan , maar moeten wel rekening houden met de veiligheid . Het is belangrijk dat verkleedkleding minimaal 5 cm boven de enkels stopt . Schminkers helpen graag om hun look helemaal af te maken . De organisatoren wijzen er op dat achteruit lopen heel goed is voor iedereen . Het verbetert niet alleen de coördinatie , maar het zet ook alle zintuigen en het brein op scherp . Deze en andere voordelen komen aan bod tijdens de clinic die vooraf wordt gegeven . Volwassenen betalen 10 euro om mee te doen en kinderen 5 euro . Deelnemende kinderen kunnen gratis worden geschminkt .

‘ Een stuk wandelen , dat is echt een medicijn ’

Jan van der Kamp wandelt twee keer de wereld rond

DALFSEN – Jan van der Kamp ( 85 ) uit Ankum heeft zijn wandeladministratie in orde gemaakt . In 20 jaar tijd heeft hij 90.000 kilometer gewandeld , twee keer de wereld rond . Meestal loopt hij zo ’ n vijf- à zesduizend kilometer per jaar . Dat zijn 125 miljoen stappen , heeft hij zelf uitgerekend , en altijd op zijn Birkenstock-klompjes . Er hangen 33 oorkondes van wandelingen aan de muur .
De laatste jaren heeft Van der Kamp veel narigheid voor de kiezen gekregen : vier jaar geleden is zijn vrouw overleden en twee jaar geleden kreeg hij een herseninfarct . Na langdurig revalideren is Jan nog niet weer de oude , maar hij bouwt het wandelen toch weer op . Volgens de artsen bevordert dat zijn genezing . Van der Kamp loopt nu toch al weer zo ’ n vijf kilometer per dag . ‘ Een stuk wandelen , dat is echt een medicijn ,’ heeft Jan als citaat op een briefje geschreven en ‘ wandelen
Langeafstandwandelaar Jan van der Kamp .
wordt je echt gelukkig van .’ Zijn eerste lange wandeling in 2003 was van Ankum naar familie in Kampen , 33 kilometer . Later wandelde hij naar Emmeloord , ruim 50 kilometer en zo kreeg hij de smaak te pakken . In een map heeft Jan in keurig handschrift al zijn langeafstandswandelingen bijgehouden . In alle Nederlandse provincies heeft hij wel gelopen en soms ook over de grens . Het meest in de noordelijke provincies . “ In Groningen en Friesland is er denk ik geen plaatsje
waar ik niet ben geweest .” Jan is lid van wandelsportvereniging ' Friese Lange Afstand Lopers ', die per jaar twaalf tochten organiseert in vijf noordelijke provincies : om de veertien dagen een tocht . Tijdens de coronaperiode waren er geen georganiseerde tochten , maar is hij zelf wel blijven wandelen .
De voormalige landbouwer somt wat ‘ wapenfeiten ’ op : 13 keer de Apeldoornse vierdaagse en dan - steeds een week later - 30 keer de Nijmeegse vierdaagse , beide dagelijks 50 kilometer . Maar hij liep ook veel langere afstanden : de Kennedymars van 80 kilometer , 110 kilometer lopen in 24 uur , twee keer van Zeewolde naar Zeeland . Hij liep een sponsortocht voor KiKa , van 100 kilometer . En De Hanzelijkn , van Zwolle naar Lelystad , 65 kilometer , ook voor een goed doel . De driedaagse van Bolsward en de tweedaagse van Amersfoort . Op eigen houtje 120 kilometer lopen naar Noordhorn in Groningen en vijf keer de Elfstedentocht van 210 kilometer , iets langer als de schaats-variant over ijs .
“ In de nacht is het zó machtig mooi lopen ,” zegt Van der Kamp , “ je ziet in de verte een kerktoren met een lichtje , en je weet : daar loop ik naartoe .” Hij herinnert zich een nachtelijke wandeltocht in de buurt van Leerdam met mooi weer . “ De mensen hadden de ramen open , ik hoorde ze snurken toen ik er langs liep . Dat is zo bijzonder .” Maar hij heeft bij zijn wandelingen ’ s nachts ook sneeuwjachten en onweersbuien meegemaakt . En hittegolven : wandelen met 30 , 35 graden . “ Maar ja , het is een wedstrijd he , je moet het wel uitlopen ,” aldus Van der Kamp , die niet gauw opgeeft .
Van der Kamp loopt zelf dagelijks , maar het leuke van georganiseerde wandelingen vindt hij dat je om bijzondere plekken komt , bijvoorbeeld door kamers , winkels of kerken heen . Maar ook de gesprekken die hij soms onderweg heeft , spreken hem
Volg De Dalfser Marskramer ook op Twitter en Facebook :
@ dalfsermarskr dedalfsermarskramer Dalfsermarskramer erg aan . Met sommige mensen heeft hij altijd nog contact . Het mooiste aan wandelen vindt hij de natuur en de avonturen onderweg . Zo waaide met heet weer al eens zijn pet in een kanaal bij Gouda , die hij er met een lange stok weer uitviste . En vóór de tijd van de tomtom heeft hij eens om 7.00 uur ’ s morgens aangebeld omdat hij de weg helemaal kwijt was en kwam iemand in pyama aan de deur . Jan hoopt voorlopig rustig verder te kunnen wandelen .

Autoschade ? Wij helpen u graag !

Korterink , uw erkende Focwa schadeherstelbedrijf voor alle merken en contractpartner van bekende verzekeraars .
Oude Rijksweg 510 , Rouveen 0522 - 291346 • korterink . nl
TOP H E RSTEL
TOP H E RSTEL
SCHA DEGA RAN T