De Dalfser Marskramer Nr. 1

Een uitgave van :
ACTIEF NIEUWLEUSEN ondernemersvereniging
Nr . 1 Dinsdag 3 januari 2023 Waarin opgenomen de KernPunten , berichten van gemeente Dalfsen www . dedalfsermarskramer . nl Ankum Balkbrug Dalfsen Hasselt Hoonhorst IJhorst Lemelerveld Nieuwleusen Oudleusen Rouveen Staphorst Vinkenbuurt Witharen
HKD houdt geslaagde Weer Blues Festival Annie Braam
Flink in actie bij open dag 7 in Trefkoele + 11 wordt gehuldigd 13 Oliebollentoernooi 17

Dappere Dalfsenaren beginnen 2023 met frisse duik

DALFSEN – Op drie plaatsen in de gemeente Dalfsen begonnen inwoners het jaar 2023 met een frisse duik in het koude water .
Na twee jaar van ‘ thuisduiken ’ kon het ALS-Team Dalfsen dit jaar weer de traditionele Nieuwjaarsduik in de Vecht organiseren . Ruim honderd deelnemers waagden zich in het water van de Vecht , vanaf het strandje in Bellingeweer . Speaker Henk Borgmeijer moedigde het publiek aan geld te doneren onder het motto ‘ wie niet duikt , dokt ’. Medaillehuis Logterman stelde een trofee beschikbaar voor de meest originele duiker of duikteam . Die prijs ging naar Silvo Broeks uit Hoonhorst . Verkleed met een Schotse kilt dook hij in het water .
In Nieuwleusen sprongen dappere deelnemers aan de Nieuwjaarsduik van de Roemenië-werkgroep Medgidia in de vijver aan het Vechtland . De opbrengst is bestemd voor

Arina Backers stopt na 28 jaar bij Uitvaartverzorging Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Na ruim 28 jaar hangt uitvaartverzorger Arina Backers ( 65 ) haar jacquet aan de wilgen en stopt met haar werk voor Uitvaartverzorging Nieuwleusen . “ Het is klaar , zegt mijn gevoel ,” aldus Arina . “ Zo langzamerhand leef je daar naartoe , al kan ik natuurlijk qua leeftijd nog even door .”
Nieuwjaarsduik ALS-team Dalfsen in de Vecht .
Echtgenoot Stef is al zeven jaar thuis en nu ze zich nog fit voelt , vindt Arina het een goed moment om te stoppen .” Wat ze gaat doen met haar vrije tijd , weet ze nog niet . Het lijkt haar in ieder geval heerlijk dat de telefoon straks niet meer dwingend rinkelt . De uitvaartverzorgers zijn steeds 15 dagen dag en nacht beschikbaar en dan 13 dagen vrij . In die 15 dagen kan dus elk moment de telefoon rinkelen , waarbij je alles uit je handen moet laten vallen , om naar een overledene te gaan .
Eerst werkte Arina in de verpleging , maar omdat haar man voor
de kinderen in Medgidia en omgeving . Daar geeft de Nieuwleusense Sandra Pasman hen met veel enthousiasme iedere dag
defensie regelmatig werd uitgezonden , was ze eerst thuisblijfmoeder . Ruim 28 jaar geleden zocht Arina een baantje dat ze kon combineren met haar gezin . Ze werd getipt om koffie te schenken en overledenen te verzorgen bij de begrafenisvereniging . Dat leek haar wel wat en zo rolde ze in de uitvaartbranche . Na een tijdje werd ze gevraagd als uitvaartverzorger en dat is ze dus al die jaren gebleven . “ In die jaren heb ik een enorme ontwikkeling doorgemaakt ,” zegt Arina , “ en een schat aan ervaringen opgedaan . De uitvaartbranche is natuurlijk heel erg veranderd , maar ik zelf ook . Ik heb heel veel geleerd van alle gezinnen waar ik over de vloer kwam en die mij hebben toegelaten in een zware periode in hun leven . En natuurlijk heb ik in het begin ook dingen gedaan die ik nu nooit
aandacht en liefde . Lees verder op pagina 6 .
meer zo zou doen .” Ze is vrij direct en zegt ook tegen mensen : ‘ ik leef met je mee , maar lijd niet met je mee , want dan kan ik niets voor je betekenen ..’
Arina heeft heel veel bijzondere gebeurtenissen meegemaakt , maar veel daarvan wil ze toch niet in de krant hebben . “ Ik wil absoluut niet dat nabestaanden zich herkennen in mijn verhalen , ook al wijzig je wat feiten , mensen herkennen het toch .” Wel schrijft ze veel verhalen op voor zichzelf , niet met de bedoeling om daar verder iets mee te doen . Een enkel verhaal kan ze wel delen en dat deed ze bijvoorbeeld bij het afscheid van ds . Liekele Hoekstra , eind november . Dat heet ‘ Moord op de begraafplaats ’, en wie er niet bij was , moet er Arina nog maar eens om vragen .

Kerst met Oekraïners

DALFSEN - ‘ Komt allen tezamen ’ op zaterdag 7 januari om 14.00 uur in de Grote Kerk te Dalfsen . Daar organiseert de Protestantse Gemeente Dalfsen - samen mét Oekraïners - een kerstdienst in de Nederlandse en Oekraïense taal .
Van oudsher vieren de Oekraïners op 7 januari Kerst , al is er wel een verschuiving naar 25-12 te zien . Geniet van Nederlandse en Oekraïense liederen op het orgel en kom meer te weten over de Oekraïense kersttradities . Blijf na de dienst nog even koffie , thee of limonade drinken om ervaringen uit te wisselen en nieuwe mensen te ontmoeten . Oppas ( Oekraïens en Nederlands ) is aanwezig vanaf 13.45 uur in De Overkant , Kerkplein 22 . Auto parkeren lukt waarschijnlijk het makkelijkst bij het gemeentehuis . Iedereen is van harte welkom .
Volg De Dalfser Marskramer ook op Twitter en Facebook :
@ dalfsermarskr dedalfsermarskramer Dalfsermarskramer
Een bijzondere gebeurtenis is dat Arina de huisarts die haar op de wereld heeft gezet , op haar beurt naar het graf heeft begeleid . Een ander verhaal is van een man van 75 , die als jongen dacht dat doodgaan heel zeer doet . Als kind maakte hij van nabij een sterfgeval mee en kon door het luikje in de kist alleen het gezicht van de overledene zien . Vragen werden in die tijd maar mondjesmaat beantwoord en zo dacht hij dus dat bij overlijden iemands benen worden afgezaagd . Waarom zou je anders niet het hele lichaam tonen ? Dat verhaal leerde Arina weer om kinderen altijd te vragen naar hun ideeën en angsten , want hun fantasieën kunnen soms heel gruwelijk zijn . “ Ik geef het stokje met een gerust hart over , we hebben een heel fijn team ,” zegt Arina . “ Clara Klein is mijn opvolger en samen met Alie Huzen en Lina Klein gaat ze het werk prima voortzetten , dat weet ik zeker .”
Arina Backers-van Spijker . Foto : Anita van der Veen .

Receptie

NIEUWLEUSEN - Uitvaartverzorging Nieuwleusen biedt Arina Backers een afscheidsreceptie aan vanwege het beëindigen van haar dienstverband op 31 december . Deze receptie vindt plaats op donderdag 12 januari , van 16.30 tot 18.30 uur in Uitvaartcentrum Nieuwleusen , Ds . Smitslaan 14 in Nieuwleusen .