Cultural Web Magazine Τεύχος Ιουνίου 2017 | Page 21

Ένας χώρος για όλους #stopστιςδιακρίσεις

Πόσο απλή και δεδομένη φαντάζει η απεριόριστη πρόσβαση που έχουμε στην καθημερινότητα μας, κι όμως δεν ισχύει για όλους. Πόσες φορές έχεις δει παρκαρισμένα αυτοκίνητα δίπλα στη ράμπα του πεζοδρομίου; Πόσα σημεία στην Αθήνα είναι δύσβατα για άτομα με κινητικές δυσκολίες; Σε πόσα κτίρια απουσιάζει η προβλεπόμενη ράμπα ανάβασης για όσους δε μπορούν να ανέβουν τα σκαλοπάτια; Αν αναλογιστούμε όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε συναντήσει γύρω μας στη σχολή, στη δουλειά ακόμη και στην απογευματινή μας βόλτα τα παραπάνω παραδείγματα. Η αμέλεια και η αδιαφορία για τη ζωή και τα δικαιώματα των γύρω μας μένει χίλια βήματα πίσω, όσο πλησιάζει κανείς στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στη θέαση και μόνο του αχόρταγου στο μάτι κοσμήματος της Λεωφόρου Συγγρού, απομακρύνεται κάθε αμφιβολία για το αν ένας τέτοιος χώρος πληροί τις κατάλληλες και δέουσες προϋποθέσεις για κάθε επισκέπτη ξεχωριστά. Μπορεί οι διαδρομές μέσω των σκαλοπατιών να ποικίλουν, όμως είναι σημαντικότερο το γεγονός ότι δεν εκλείπουν κι οι απαραίτητες διευκολύνσεις ως προς την κινητικότητα των ΑμεΑ στο Κέντρο Πολιτισμού. Μάλιστα, έχουν σχεδιαστεί 5 διαφορετικές είσοδοι, οι οποίες είναι άμεσα προσβάσιμες σε όλους. Συγκεκριμένα, μπορούν να εισέλθουν στο Ιδρύμα από τις εξής οδούς: Ευριπίδου και Δοϊράνης, Ευριπίδου και Ηρακλέους, Ευριπίδου και Δημοσθένους, Πεισιστράτου και Σαχτούρη, αλλά και από την Εσπλανάδα.

Αυτό και όχι μόνο δείχνει ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχει λάβει σοβαρά υπόψιν το έργο του, καθώς θέλει να προσφέρει το πολιτιστικό έργο σε όλους χωρίς καμία διάκριση. Ταυτόχρονα, σε διάφορα μέρη της Αθήνας, αντίστοιχα πολιτιστικά κέντρα δεν διαθέτουν ούτε μια απλή ράμπα πρόσβασης στο εσωτερικό του κτιρίου τους. Αντιθέτως, το ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνει όσο περισσότερες επιλογές μπορεί να προσφέρει στο μέσο επισκέπτη με κινητικά ή μη προβλήματα. Πέρα από τις 5 διαφορετικές εισόδους, το κτίριο λόγω του άρτιου σχεδιασμού του, περιέχει ανελκυστήρες για πρόσβαση σε κάθε σπιθαμή του κέντρου, από τον 8ο όροφο όπου συναντά κανείς το Φάρο μέχρι το Ξέφωτο, το Κέντρο επισκεπτών και σ’ όλη την έκταση του Καναλιού. Παροχές υγιεινής έχουν διαμορφωθεί καταλλήλως για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες κάθε ανθρώπου, γι’ αυτό και υπάρχουν οι πρέπουσες και σωστά σχεδιασμένες τουαλέτες και για ΑμεΑ. Μπορεί οι θέσεις του πάρκινγκ να είναι ακόμη περιορισμένες αριθμητικά λόγω εργασιών, αλλά διατίθενται έστω και 20 θέσεις στο ισόγειο του κτιρίου για να διευκολυνθεί η κινητικότητα των ατόμων αυτών. Κάθε ξενάγηση που πραγματοποιείται στο χώρο είναι ευκόλως προσβάσιμη σε όλους, ενώ αξιοπρόσεκτο είναι και το γεγονός ότι για τα άτομα με μειωμένη όραση επιτρέπεται η επίσκεψη στο χώρο με τη συνοδεία σκύλου οδηγού.

Εν έτει 2017, αναμφισβήτητα υπάρχουν ακόμη σημεία είτε μέσα στην πόλη είτε συγκεκριμένα κτίρια που δεν τηρούν τους αναγκαίους κανονισμούς ως προς το κοινό με ιδιαιτερότητες στον τρόπο της μετακίνησης του. Σαφώς κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τον ισχύοντα νόμο. Ειδικότερα στο άρθρο 4 που ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος κι άλλες βιβλιοθήκες περιγράφεται η μεταφορά της στο ΚΠΙΣΝ και μάλιστα στην παράγραφο ''ια'' αναγράφεται ξεκάθαρα η υποχρέωση κι ευθύνη της ΕΒΕ να πληροί τα αναγκαία τεκμήρια, ψηφιακά και μη, ως προς την κάλυψη των αναγκών των ΑμεΑ. Πέρα από αυτό το κομμάτι που αφορά ένα μέρος του Ιδρύματος, δηλαδή την ΕΒΕ, τον Ιούλιο του 2013 το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέδωσε συγκεκριμένη εγκύκλιο αποκλειστικά για τα ΑμεΑ και τις ειδικές ρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόζουν με βάση το άρθρο 26. Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να επανασχεδιαστεί η πόλη για όλους, τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι, οι χώροι στάθμευσης και τα ίδια τα κτίρια στο σύνολο τους. Τις διευκρινήσεις της εγκυκλίου λοιπόν ακολούθησε σταθερά και με σεβασμό προς τον άνθρωπο το ΚΠΙΣΝ, εφόσον το όραμα ήταν να μπορούν όλοι να το επισκέπτονται και να απολαμβάνουν τις παροχές του ισότιμα.

Ένα μεγάλο βήμα για τον πολιτισμό έκανε το Ίδρυμα, καθώς προσφέρει μια ισχυρή στήριξη στον άνθρωπο, χωρίς καμιά διάκριση. Όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και τον πολιτισμό και απ’ ότι φαίνεται το ΚΠΙΣΝ το στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο.

Της Μαρίας Κοσμίδου

21